Σημαντικά μειωμένο κύκλο εργασιών κατέγραψαν οι εταιρείες παραγωγής και εταιρείας καπνού το περασμένο έτος, ενώ η συνέχιση της τάσης και τον πρώτο μήνα του 2011 ενισχύει τους φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση φέτος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή, το 2010 ο κύκλος εργασιών των ελληνικών καπνοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 20,6%, έναντι 3% το 2009. Επιπλέον, «τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 13%» ανέφερε στέλεχος ελληνικής καπνοβιομηχανίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενος στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας γνωστής εταιρείας μετρήσεων.

«Η μείωση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όταν αρχίσουν να ισχύουν οι αυξήσεις τιμών που αποφασίστηκαν από τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου» ανέφερε ο ίδιος.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τσιγάρων αναπροσάρμοσαν ανοδικά τους τιμοκαταλόγους τους από τις αρχές του έτους, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν αποθέματα ετοίμων προϊόντων τους, όπως υποστηρίζουν, με βάση τις παλαιότερες τιμές, φοβούμενες ότι η ανατίμηση των σημάτων τους θα σημάνει απώλεια μεριδίων αγοράς προς όφελος φθηνότερων σημάτων.

«Αυτό συνέβη το 2010», προσθέτει το στέλεχος, αναφέροντας ότι τον προηγούμενο χρόνο συντελέστηκε ανακατανομή μεριδίων υπέρ των φθηνότερων σημάτων. Μεγαλύτερος κερδισμένος, εκτίμησε, είναι οι πολυεθνικές εταιρείες και μαλιστα όσες διακινούν εισαγόμενα σήματα, «αφού έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να εφαρμόζουν πολιτικές αγοράς μεριδίου».

Η περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης το 2011 φαίνεται να συνοδεύεται, μάλιστα, από εντονότερες ανακατατάξεις σε εταιρικό επίπεδο και μεγαλύτερη εξασθένηση του συνολικού μεριδίου που αναλογεί στα καπνικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής.

Έτσι, εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο η Philip Morris, ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, είχε μερίδιο 36,8% έναντι 38% τον ίδιο μήνα του 2010, η British American Tobacco 19% έναντι 16,9%, η Japan Tabacco International 15% έναντι 15,9%, η Imperial Tabacco 11,5% έναντι επίσης 11,5%, η εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλιας 9,4% έναντι 9,3% και η επίσης ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ 8,3% έναντι 8,6%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η συνολική εγχώρια παραγωγή καπνικών προϊόντων το 2010 ήταν μειωμένη κατά 17,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε σχέση με το 2005, η περυσινή μείωση φτάνει το 25,4%.

Ειδικότερα τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook