Ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που οδηγείται στο εδώλιο με φόντο την οικονομική κρίση είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος κατηγορείται για αμέλεια κατά τη διάρκεια της σαρωτικής οικονομικής κρίσης του 2008 που προκάλεσε την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας.

Κατά την έναρξη της δίκης στο Ρέικιαβικ -την πρώτη στα χρονικά ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας- ο Χάαρντε απέρριψε τις κατηγορίες ότι έθεσε τα συμφέροντα του κράτους σε κίνδυνο.

Είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας (Λαντσντομούρ) από τότε που ιδρύθηκε, το 1905, για να δικάζει μόνον υπουργούς και πρώην πρωθυπουργούς που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.

Ο Χάαρντε κατηγορείται για αμέλεια, επειδή παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής «θύελλας». Εάν καταδικαστεί, ο 60χρονος πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ποινή διετούς φυλάκισης.

Ο Χάαρντε, πρώην ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της σκανδιναβικής χώρας το 2008, υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.

Ο ίδιος έχει μιλήσει για δίκη-φάρσα, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενη από τη σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας.