Ξεκίνησε η πληρωμή 7.500 εφάπαξ σε εκπαιδευτικούς που έλαβαν την κύρια σύνταξή τους το προηγούμενο διάστημα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν 4.200 δικαιούχοι εφάπαξ επιδόματος ύψους συνολικά 93,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ κυρίως του δημοσίου τομέα με μέσο ποσό τα 22.942 ευρώ και 15.881 ευρώ για τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Τα «παγωμένα» εφάπαξ

Ωστόσο, περίπου 2.500 εφάπαξ φαίνεται ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν στους δικαιούχους λόγω οφειλών.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη εν έχουν καταβληθεί 2.500 εφάπαξ στους συνταξιούχους εξαιτίας φορολογικών οφειλών. Αυτό ισχύει ακόμη και για ποσά 100 ευρώ. Για την καταβολή του εφάπαξ απαραίτητο είναι η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας από τους συνταξιούχους – δικαιούχους εφάπαξ.

Η ύπαρξη οφειλών προς το δημόσιο, μπλοκάρει στην πράξη την πληρωμή των εφάπαξ και απαιτείται η εξόφλησή τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των πληρωμών και στις περιπτώσεις αυτές.

Για να πάρουν τα χρήματα, θα πρέπει είτε να προβούν σε ρύθμιση οφειλής είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς, και πάντως χωρίς να προηγηθεί συμψηφισμός σύνταξης ή και εφάπαξ με την οφειλή, γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο όταν το χρέος είναι στο Δημόσιο.

Ο νόμος

Ο νόμος ορίζει πως πλέον τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα ισχύοντα (Ν. 4921/2022) καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

ot.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook