Συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης για το διπλό φονικό στα Ανώγεια, κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, στο Τριμελές Εφετείο Χανίων

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την Κρήτη τον Μάιο του 2020 όταν σκοτώθηκαν από σφαίρες στα Ανώγεια, ο 62χρονος μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 32χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

Καταπέλτης η εισαγγελέα

Η δίκη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με την πρόταση της εισαγγελέα επι της ποινής.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου Μανώλη Καλομοίρη όπως πρωτόδικα, δηλαδή ότι σκότωσε τον Γιώργο Ξυλούρη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με επτά σφαίρες. Πρότεινε να απορριφθεί ο ισχυρισμός του Μανώλη Καλομοίρη κατά την απολογία του ότι ενέργησε «εν βρασμώ» ψυχής.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την πρόταση της παραθέτοντας όσα διαπιστώθηκαν μέσα στην δικαστική αίθουσα κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο εφετείο. Περιέγραψε τις ζωές του κατηγορουμένου καθώς και του Γιώργου Ξυλούρη και του Λευτέρη Καλομοίρη μέχρι και την ημέρα του διπλού φονικού.

Στη συνέχεια προχώρησε στην εξιστόρηση όσων σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα όπως αποδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της πρότασης της ανέφερε ότι αποδείχτηκε ότι η πρώτη συμπλοκή του Μανώλη Καλομοίρη και του Γιώργου Ξυλούρη σημειώθηκε για ασήμαντη αφορμή χωρίς όμως να αναφέρεται ποια ήταν η αιτία στη δικαστική αίθουσα. Στη συνέχεια όπως τονίζει η ίδια αποδείχτηκε ότι ο κατηγορούμενος χτύπησε τον Ξυλούρη χωρίς ο τελευταίος να τον χτυπήσει και άτομα που βρίσκονταν κοντά στο συμβάν τους χώρισαν.

Η εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι το παραπάνω περιστατικό αποτέλεσε μεγάλη προσβολή για τον Γιώργο Ξυλούρη σύμφωνα με τον Ανωγειανό νόμο και προκάλεσε τον θυμό του.

Στη συνέχεια προχώρησε στην περιγραφή του φονικού επεισοδίου. Η ίδια ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν φάνηκε ο κατηγορούμενος να πηγαίνει στο σπίτι του, να παίρνει το όπλο, να του τοποθετεί σφαίρες, να πηγαίνει κάτω από το σπίτι του Ξυλούρη και να απειλεί ενώ έφυγε ύστερα από παρότρυνση του πατέρα του.

Σχετικά με τα κρίσιμα λεπτά της συμπλοκής η εισαγγελέας ανέφερε ότι φάνηκε με βάση όσα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, τις καταθέσεις μαρτύρων και την ιατροδικαστική έκθεση ότι αυτός που πυροβόλησε πρώτος ήταν ο κατηγορούμενους, παρόλο που ο ίδιος το αρνείται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο κατηγορούμενος έριξε τις δυο πρώτες σφαίρες στον Γιώργο Ξυλούρη και μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακούστηκαν οι υπόλοιποι πυροβολισμοί. Συνολικά ο κατηγορούμενους πυροβόλησε 7 φορές» .

Η εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι ο κατηγορούμενους φάνηκε να μην ένιωθε τύψεις αφού μετά το περιστατικό έφυγε και κρύφτηκε μέχρι τις 3 Μαΐου όπου παραδόθηκε στην αστυνομία.

Η ίδια πρότεινε να απορριφθεί ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι ενήργησε εν βρασμώ ψυχής όπως κατέθεσε στην απολογία του. Όπως υποστήριξε οι αποφασίσεις που έλαβε εκείνο το βράδυ ο κατηγορούμενος αλλά και τις επόμενες ώρες, (να παραμείνει στο χωριό, να μην πάει στο σπίτι του και να καλέσει την αστυνομία, να πάρει το όπλο, να κρυφτεί με το φονικό), τις πήρε με ψυχραιμία και μεθοδοτικότητα, ενήργησε ψυχρά και νηφάλια, απουσία συναισθημάτων, και οι ενέργειες του δείχνουν ότι περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή.

Ο κατηγορούμενος, όπως τονίζει η εισαγγελέας, συνέχισε την ανάρμοστη και παράνομη συμπεριφορά του ακόμα και μετά την λήξη του πρώτου επεισοδίου ενώ πυροβόλησε χωρίς να υπολογίζει ότι υπήρχε και άλλος κόσμο κοντά.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook