Τα χέρια αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε. Συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε εργασία που κάνουμε. Είναι, λοιπόν, λογικό να καταπονούνται. Σε αυτή την κόπωση των δαχτύλων αντιδράμε συχνά προσπαθώντας να «ξεπιαστούμε» με μια γνώριμη κίνηση: «Σπάμε» τα δάκτυλα, δηλαδή διπλώνουμε τα δάχτυλα και τα πιέζουμε με το άλλο χέρι μέχρι που ακούγεται ένα χαρακτηριστικό «κρακ» σαν σπάσιμο. Κι ενώ αυτή η κίνηση μοιάζει ανακουφιστική, πολλοί επισημαίνουν ότι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη ή καλή για την υγεία συνήθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι «σπάνε» τα δάχτυλά τους. «Πολλοί το απολαμβάνουν, ενώ για άλλους αποτελεί μια ασυναίσθητη κίνηση για να αντιμετωπίσουν το στρες που νιώθουν», λέει ο δρ. Robert Shmerling, ρευματολόγος και συντάκτης στο Harvard Health. «Για άλλους, πάλι, αποτελεί μια ενοχλητική συνήθεια».

Τι προκαλεί το «κρακ»

Σύμφωνα με την δρ. Thanda Aung, επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου UCLA, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να εξηγούν επαρκώς τον μηχανισμό που προκαλεί το «κρακ» που ακούγεται όταν κάνουμε αυτή την κίνηση με τα δάχτυλά μας.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook