Την υπαγωγή στο Νόμο 3894/2010, «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» γνωστό και ως Fast Track έξι επενδύσεων, τρεις από αυτές αφορούν στη Κρήτη, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Έτσι, όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι επενδυτικοί φάκελοι, μετά τη συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών τους από τους επενδυτές, θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.

Η ταυτότητα των εγκεκριμένων επενδυτικών έργων:

1) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου

Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Προϋπολογισμός: 2,46 δισ. ευρώ

2) Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα

Εταιρεία: Elica Group

Προϋπολογισμός: 1,99 δισ. ευρώ

3) Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης

Εταιρεία: SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE

Προϋπολογισμός: 268 εκ. ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων ενεργειακών επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στο νησί αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να αλλάξουν το ενεργειακό προφίλ της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι επενδύσεις που υπάγονται στο Νόμο είναι οι εξής:

4) Επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δ. Αλεξανδρούπολης) για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του ΥΠΕΚΑ και θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εταιρεία: ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.M.E

Προϋπολογισμός: 128,960 εκ. ευρώ

5) Κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 166,142 MW στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας

Εταιρεία: Spes Solaris Solar Concept A.E

Προϋπολογισμός: 332,284 εκ. ευρώ

6) Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΥΡΓΟΥ

Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Προϋπολογισμός: 501.830.000 ευρώ

Όλες οι εταιρείες είχαν υποβάλλει αιτήματα για την υπαγωγή στον Νόμο στρατηγικών επενδύσεων (3894/10) στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης, την Invest in Greece.

Τα σχέδια εγκρίθηκαν από την διυπουργική που έγινε υπό στην τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία μετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook