Με μεγάλη επιτυχία έγινε χθες στο Πολύκεντρο νεολαίας Ηρακλείου εκδήλωση της Πολιτικής Επιτροπής Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ. με θέμα «Η κρίση της Πολιτικής στη χώρα μας και το Ελληνικό Σύνταγμα».

Στην αρχή ανέπτυξε τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, νομικός. Τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί τη διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτικών θεσμών με άμεσα μέτρα, όπως:

• εκδημοκρατισμός της λειτουργίας και πλήρης διαφάνεια, με έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή, στα οικονομικά των κομμάτων και περαιτέρω μείωση της κρατικής οικονομικής επιχορήγησής τους.
• αυστηρός περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο για πράξεις που ανήκουν στον πυρήνα της πολιτικής λειτουργίας του βουλευτή. Ουσιαστικοποίηση και αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, των συγγενικών τους προσώπων, των υπαλλήλων τους, καθώς και των υπαλλήλων της Βουλής, με έμφαση στο «πόθεν».
• Δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Μείωση του προσωπικού, των εν γένει λειτουργικών εξόδων, τη δημοσιοποίηση όλων των πράξεων και την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της Βουλής και των βουλευτών.
• καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και ανάλογα μέτρα για την αντιμετώπιση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος.
• αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών του δημοσίου, μέλη επιτροπών ανάθεσης δημόσιων έργων και δημόσιων προμηθειών καθώς και των συζύγων και των συγγενών τους από το 1981 μέχρι σήμερα.
• έλεγχο, όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν, προς συζύγους και συγγενείς, για να αποκαλυφθούν πράξεις απόκρυψης παράνομου πλούτου.
• δήμευση περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
• Ειδικός νόμος που θα καθιστά την απιστία σε βάρος του Δημοσίου και τη φοροκλοπή, διαρκή εγκλήματα χωρίς παραγραφή, και θα θεσπίζει την αυτόματη άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα ή συμμετείχαν στην ανάθεση έργων ή προμηθειών.
• Τη δραστική μείωση του κόστους της Δημοκρατίας, με περιορισμό των «συμβούλων» και μετακλητών υπαλλήλων. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να συμβουλεύονται τη Δημόσια Διοίκηση.
• Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με την ανάδειξη της ηγεσίας της από τους ίδιους τους δικαστές, για να παύσει να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και να υπηρετηθεί η ουσιαστική ανεξαρτησία της. Επιβάλλεται η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της πολυνομίας.

Δεύτερος πήρε τον λόγο ο γνωστός συμπολίτης μας Δημήτρης Ξυριτάκης, δικηγόρος, συγγραφέας.

Επικεντρώθηκε στο λεγόμενο κόστος της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Τόνισε ότι είναι το υψηλότερο αναλογικά στην Ευρώπη και ζήτησε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, πράγμα που το επιτρέπει το Σύνταγμα με απλή νομοθετκή πράξη.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τ. δήμαρχος Γουβών Γιώργος Νικολακάκης. Ανέλυσε την κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας διαχρονικά αλλά και σήμερα από τα αδιέξοδα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις μεταξύ των οποίων των Οικολόγων Πράσινων και συζήτηση.

Την εκδήλωση έκλεισε ο πανεπιστημιακός Χάρης Κατερινόπουλος, Γραμματέας της Πολιτικής επιτροπής Ηρακλείου, ο οποίος επισήμανε ότι η κρίση είναι όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική. Υπενθύμισε ότι παρόλο που η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση ως κόμμα, οι βουλευτές της με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής από το περασμένο φθινόπωρο παραιτήθηκαν της αποζημίωσής τους από τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου.

Μετά την εκδήλωση έγινε συνεστίαση στην οποία παρέστησαν πολλοί φίλοι και μέλη του κόμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook