create.vista

Νέα ξενοδοχεία, ισχυρούς ξένους και εγχώριους επενδυτές και έντονο ενδιαφέρον προσελκύει ο νομός Χανίων τα τελευταία χρόνια, καθώς τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης του είναι πολλά. Την ίδια ώρα η γενικότερη προοπτική της Κρήτης μετά και την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου στο βόρειο οδικό άξονα, η αύξηση της κρουαζιέρας κ.α. εκτιμάται ότι θα συμβάλουν όχι μόνο στην ποσοτική αύξηση του τουρισμού αλλά και την ποιοτική.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει στα Χανιά, στην περιοχή του Ακρωτηρίου το νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotel. Πρόκειται για το μόλις 2ο πεντάστερο της εταιρείας, μετά από αυτό στην Κόρινθο. Το Isla Brown Chania, αναπτύσσεται στο ανατολικό άκρο του Κόλπου των Χανίων, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου και διαθέτει 148 deluxe δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 3 μεγάλες πισίνες, spa & wellness center και 3 εστιατόρια. Το σχεδιασμό του νέου ξενοδοχείου ανέλαβε η Liakos Architects and Associates σχεδίασε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο θέρετρο που συνδέεται με την τοποθεσία και την ιστορία της χερσονήσου του Ακρωτηρίου προσφέροντας ηρεμία και εκλεπτυσμένη αισθητική.


Στην πόλη των Χανίων άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Azade υπό τη διαχείριση της Modus & Amplio. Πρόκειται για ένα εμβληματικό οίκημα που χρονολογείται από το 1640 μ.Χ., το οποίο ανακαινίστηκε και πλέον φιλοξενεί 9 δωμάτια και σουίτες, με ανέσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Σχεδόν όλα τα δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικά μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, το Παλιό Ενετικό Λιμάνι και τα Ενετικά παλιά τείχη της πόλης.

Στις πολυτελείς προσθήκες του νομού, εντάσσονται οι δύο μονάδες της Domes Hotels & Resorts, η οποία έφερε ουσιαστικά και την αλυσίδα Marriott στα Χανιά, αφού κάτω από το band της Autograph Collection, λειτουργεί το Domes Noruz Chania και κάτω από το σήμα της The Luxury Collection λειτουργεί το Domes Zeen Chania. Και τα δυο ξενοδοχεία απευθύνονται μόνο σε ενήλικες.

Η πολυαναμενόμενη άφιξη της Sani/Ikos

Φέτος ξεκινούν οι εργασίες του ομίλου Sani/Ikos, που κάνει το ντεμπούτο στην Κρήτη με μια επένδυση 125 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του πολυτελούς Ikos Kissamos resort. Το υπερπολυτελές θέρετρο θα αναπτυχθεί σε έκταση άνω των 200 χιλιάδων τ.μ. στον κόλπο του Κισσάμου Χανίων. Το νέο Ikos θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται το Μάιο του 2025. Για τη δημιουργία της ενιαίας έκτασης των 200 χιλιάδων τ.μ., ο όμιλος απέκτησε και ενοποίησε περισσότερα από 30 επιμέρους οικόπεδα. Μετά την ολοκλήρωση του, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Το mega project στο Κολυμπάρι

Στην περιοχή του Κολυμβαρίου Χανίων στη θέση “Ραβδούχα”, ο Κυπριακός Όμιλος Leptos, προωθεί εδώ και χρόνια την σύνθεση τουριστική επένδυση “Costa Nopia”. Έχοντας λάβει τις εγκρίσεις από τον δήμο Πλατανιά και την Περιφέρεια Κρήτης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες. Το project, που έχει προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 γειτονιών με 830 περίπου κατοικίες στις οποίες χωροθετούνται και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών. Επιπλέον περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ενός Ιατρείου και ενός φαρμακείου. Ακόμη θα δημιουργηθούν, ένα μικρό γκολφ 9 οπών και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές φιλοξενίας όπως τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις (π.χ. μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων) , κ.α.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένο, παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο, το οποίο θα προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανοδική πορεία για το αεροδρόμιο των Χανίων

Το αεροδρόμιο των Χανίων κατάφερε ήδη μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 2022, να περάσει σε νούμερα αφίξεων ξένων τουριστών, το σύνολο του 2019. Συνολικά το 2022 οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 13,6% και ανήλθαν σε 1,3 εκατ.

Στο λιμάνι της Σούδας για φέτος έχουν ήδη προγραμματισθεί πάνω από 115 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων.

Άνοδος και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Transparent στα Χανιά τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα στις διάφορες online πλατφόρμες ενοικίασης, σημειώνουν άνοδο 24% και αγγίζουν τα 2.421 καταλύματα, μεταξύ των οποίων πολλές υπερπολυτελείς βίλες, που βρίσκονται σε όλο το νομό.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook