Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ: «Λήγει το αλεύρι;». Η σύντομη απάντηση είναι ναι, το αλεύρι χαλάει. Η επεξηγηματική απάντηση, ωστόσο, είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς εξαρτάται από τον τύπο του αλευριού και τον τρόπο που θα το αποθηκεύσετε. Αν και το αλεύρι, λοιπόν, μοιάζει με ένα από εκείνα τα είδη στο ντουλάπι της κουζίνας με απεριόριστη διάρκεια ζωής, στην πραγματικότητα λήγει.

Όλα τα αλεύρια έχουν τυπωμένη την ημερομηνία «ανάλωση μέχρι» κάπου στη συσκευασία τους. Η ημερομηνία αυτή αντικατοπτρίζει την προτεινόμενη από τον κατασκευαστή ημερομηνία για την καλύτερη ποιότητά του. Γενικά, όμως, σύμφωνα με το tasteofhome.comμπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι για τέσσερις έως έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του, ανάλογα με τον τρόπο που το έχετε αποθηκεύσει.

Τι διάρκεια ζωής έχει το αλεύρι;

Αλεύρι

Κάθε τύπος αλευριού, λοιπόν, έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα, το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει περισσότερα έλαια από το εξευγενισμένο αλεύρι (όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις) και τα αλεύρια χωρίς γλουτένη, που περιέχουν ξηρούς καρπούς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε αυτά τα αλεύρια μπορεί να ταγγίσουν πιο γρήγορα. Εκτός αν η ημερομηνία λήξης είναι εντός λίγων μηνών από την αγορά τους, προτιμούμε να υποθέσουμε ότι ο χρόνος αρχίζει να μετράει με βάση την ημερομηνία αγοράς αντί της τυπωμένης ημερομηνίας λήξης. Οι συνθήκες αποθήκευσης είναι σταθερές και προβλέψιμες σε μια αποθήκη, αλλά τα πράγματα διαφέρουν μόλις φέρετε το αλεύρι στο σπίτι και ανοίξετε τη σακούλα. Μόλις το αλεύρι εκτεθεί στον αέρα, αρχίζει να οξειδώνεται και μπορεί σιγά-σιγά να χαλάσει.

Ακολουθεί ένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκέσει κάθε τύπος αλεύρου μετά την ημερομηνία αγοράς. Μπορείτε να παρατείνετε τις παρακάτω ημερομηνίες περίπου στο διπλάσιο αποθηκεύοντας το αλεύρι στην κατάψυξη.

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: περίπου 1 έτος
  • Αλεύρι για ψωμί: 4 έως 6 μήνες
  • Αλεύρι για κέικ: 6 μήνες έως 1 έτος
  • Αλεύρια ξηρών καρπών (αμυγδάλου, καρύδας κ.λπ.): 3 έως 6 μήνες
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 4 έως 6 μήνες
  • Αλεύρι ολικής αλέσεως: 3 έως 6 μήνες

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το αλεύρι έχει χαλάσει

Αλεύρι

Το αλεύρι πρέπει να είναι λευκό ή κρεμ χρώματος με λείαξηρή υφή και ουδέτερο άρωμα. Μπορεί να έχει κάποιους σβώλους, αλλά θα πρέπει να διαλύονται εύκολα όταν το αλεύρι περνάει από τα δάχτυλά σας. Αν το αλεύρι είναι γκρίζο ή κιτρινισμένοπεριέχει σβώλους λόγω υγρασίας ή μυρίζει μουχλιασμένο, ξινό ή γενικά δυσάρεστοείναι καιρός να το πετάξετε. Τέλος, αλεύρι με σημάδια προσβολής από έντομα ή τρωκτικά (π.χ. μικρές καφέ ή μαύρες κηλίδες στο αλεύρι ή τρύπες και σκισίματα στη σακούλα) θα πρέπει να πεταχτεί ανεξάρτητα από την κατάστασή του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που έχει λήξει;

Αλεύρι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που έχει λήξει; Πιθανώς. Εάν δεν παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης και έχει αποθηκευτεί σε δροσερό, ξηρό μέρος, θα πρέπει να είναι εντάξει για μερικούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του. Τις περισσότερες φορές, η χρήση ληγμένου αλευριού δεν θα σας αρρωστήσει. Υπάρχει, όμως, μια μικρή πιθανότητα το ταγγισμένο αλεύρι να προκαλέσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως πόνο στο στομάχι, εμετό ή διάρροια, οπότε είναι σίγουρα ένα από τα είδη που δεν θέλετε να αφήσετε στο ντουλάπι σας για πολύ καιρό.

Το οποίο μας φέρνει σε ένα πιο σημαντικό ερώτημα: Πρέπει να χρησιμοποιείτε το αλεύρι όταν έχει λήξει; Αν αποθηκεύετε το αλεύρι στην κατάψυξη, είναι πιθανότατα εντάξει. Διαφορετικά, μάλλον όχι. Το αλεύρι που έχει λήξει δεν θα έχει την ίδια ποιότητα στη γεύση και την υφή, οπότε η συνταγή σας δεν θα βγει η ίδια. Όταν πρόκειται για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το οποίο περιέχει μπέικιν πάουντερ, το ληγμένο αλεύρι θα δημιουργήσει αρτοσκευάσματα που δεν φουσκώνουν.

Πώς να αποθηκεύετε το αλεύρι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Αλεύρι

Αποθηκεύστε το αλεύρι σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος. Λάβετε υπόψη ότι το αλεύρι θα διατηρηθεί περισσότερο όταν αποθηκεύεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις διαρκεί περίπου ένα χρόνο σε θερμοκρασίες αποθήκευσης 21 βαθμών Κελσίου, ή δύο χρόνια αν αποθηκεύεται στους 4 βαθμούς ή χαμηλότερα. Αν πάρετε μια σακούλα αλεύρι χύμα, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε μια μικρή ποσότητα στο ντουλάπι για καθημερινή χρήση και την υπόλοιπη σακούλα στην κατάψυξη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook