Στις 15:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Κάρολου Παπούλια η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης, μετά τον μίνι ανασχηματισμό στον οποίο οδήγησε η παραίτηση, την Καθαρά Δευτέρα, του Χρήστου Παπουτσή.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η Άννα Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της Ανάπτυξης, θέτοντας ως πρώτες προτεραιότητες την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την πάταξη της κερδοσκοπίας, όπως δηλώνει στον Βήμα 99,5. Όπως τόνισε, το θέμα των τιμών, η λειτουργία των μεσαζόντων και τα καρτέλ είναι υψηλά στην ατζέντα της.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες, επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο ακαδημαϊκό Γιώργος Μπαμπινιώτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας και δηλώνει ότι πιστεύει σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, τύπου Μόντι.

«Δεν πάω για να παραστήσω τον υπουργό, ούτε να φτιάξω όνομα» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο κ. Μπαμπινιώτης, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε μαζί του την Τρίτη και, αφού συζήτησαν ορισμένα ζητήματα, αποδέχθηκε την πρόταση.

«Ζήτησε να βοηθήσουμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες και να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Η άρνηση δηλώνει πράγματα που δεν θα ήθελα να συνδεθούν με το όνομά μου» τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, τύπου Μόντι. «Πιστεύω ναι, ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που δεν νομίζω ότι είναι εύκολο» ανέφερε.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν θετικός στην επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στο γνώριμο για τον ίδιο υπουργείο, στο οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες, εκτιμήθηκε πως βοηθά την κυβέρνηση σε μία περίοδο που καταγράφεται σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας.

Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται πως έπαιξε η κόντρα του Μιχ.Χρυσοχοΐδη με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κόντρα Χρυσοχοΐδη-Ρέσλερ ήταν αντιπαραγωγική για την κυβέρνηση και θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πάντως, πριν οριστικοποιηθεί η μετακίνηση του Μιχ.Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, τροφοδοτήθηκαν πολλά σενάρια. Ένα από αυτά ήθελε τη θέση του υπουργού να καταλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Λευτέρης Οικονόμου. Όμως, δεδομένου ότι ο κ. Οικονόμου σκοπεύει να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία και επειδή ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε ότι δεν θέλει μεγαλύτερη εμπλοκή των στελεχών του στην κυβέρνηση, τελικά αποφασίστηκε η αναβάθμισή του σε υφυπουργό.

Όσον αφορά στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της Ανάπτυξης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας της στα θέματα ανάπτυξης, αλλά και γιατί της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Να σημειωθεί ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, επί κυβέρνησης Σημίτη.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook