"Η Ευρώπη θα είχε σήμερα προχωρήσει περισσότερο, αν είχε φροντίσει να εισαχθεί μια ομαλή διαδικασία πτώχευσης", κράτους-μέλους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικώς με το εάν αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς είχε από την αρχή μιλήσει για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ο κ. Ρέσλερ επαναλαμβάνει ότι, αν και η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, τα αποτελέσματα είναι, για την ώρα, απογοητευτικά, από ελληνικής πλευράς.

"Έχουμε προσφέρει πλήρη υποστήριξη στην ελληνική πλευρά. Η ενδιάμεση αξιολόγηση, ωστόσο, είναι απογοητευτική. Η υποστήριξή μας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή" επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός και Αντικαγκελάριος και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για καλύτερη συνεργασία.

"Η προθυμία μας να βοηθήσουμε και η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Πρέπει, όμως, να καταβληθούν προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά", προσθέτει.

Ο κ. Ρέσλερ προειδοποιεί, ωστόσο, για τον κίνδυνο από την διαρκή εικοτολογία γύρω από το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. "Δεν βοηθά να ηρεμήσουν οι αγορές" εξηγεί και επιμένει στην ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. "Αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την υλοποίηση του, στάσιμου, σήμερα, προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τώρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια και αξιοπιστία", επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης (ESM), ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δηλώνει ότι, για τον ίδιο, δεν υπάρχει σήμερα τέτοια ανάγκη. Αναφέρεται, ωστόσο, στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας.