"Ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μια λύση για την Ελλάδα" διαπιστώνει αναλυτής της Stratfor, σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι θα χρεοκοπήσουν.

Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks και δημοσιεύουν σήμερα "ΤΑ ΝΕΑ", οι Βρυξέλλες το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου φαίνονται ανήσυχες από το ξήλωμα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Είναι η μέρα που ο τότε υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα την αλλαγή στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι αναλυτές της Stratfor προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη και τις προηγούμενες μέρες γίνεται έντονα λόγος για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στη χώρα μας.

"Το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αστειευόμαστε για τόσο φοβερά πράγματα όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δείχνει πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική", σημειώνει ο αναλυτής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε πως τις επόμενες μέρες η Stratfor δέχεται αιτήματα από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους για να στείλει εκτιμήσεις σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα!

Ο Έλληνας πληροφοριοδότης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Stratfor είχε πηγή έναν Έλληνα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος αναφέρεται ως "ερευνητής" και χαρακτηρίζεται αξιόπιστος.

Ο εν λόγω άνδρας ενημέρωνε την Stratfor, για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ενώ μετά από μια συνεδρίαση του συμβουλίου έστελνε πληροφορίες "για τις προτεραιότητες των νέων προγραμμάτων που αποφασίστηκαν": 'όλα τα όπλα που ελήφθη απόφαση να αγοραστούν.

Παράλληλα, αναφέρει πως το "πρόβλημα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιμιλιταριστικής κοινής γνώμης που δεν της αρέσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις".

"Μάλλον είμαστε πολύ φιλειρηνικοί για την γειτονιά στην οποία ζούμε", προσθέτει, ενώ σημειώνει πως η ακαδημαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, σημειώνει πως το μόνο αμερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αεροπορία.