Μακριά από το κρίσιμο ποσοστό του 90%  που εάν «πιαστεί» τότε ,εκτός απρόοπτου ,  δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) φαίνεται να βρίσκεται η   διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομόλογων (PSI+). 

Σύμφωνα με πληροφορίες  από κορυφαίο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που έχει άμεση εικόνα των κατόχων των ελληνικών ομολόγων που δηλώνουν «ναι» στην εθελοντική διαδικασία το ποσοστό της συμμετοχής κινείται πέριξ του 70%. «Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από την διαδικασία» μετέδιδαν λίγα λεπτά νωρίτερα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στο ερώτημα εάν θα ενεργοποιηθούν τελικώς οι ρήτρες συλλογικής δράσης η απάντηση ήταν ότι «οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup της Παρασκευής» . Η προθεσμία για την συμμετοχή των ιδιωτών λήγει το βράδυ της Πέμπτης στις 22:00 και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα www.greekbonds.gr.

Επισήμως, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) προσεγγίζει το 40%. Όπως ανακοινώθηκε προσώρας είναι περισσότερες από 30 οι τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit. Αυτές δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 84 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 40,8% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μετάσχουν τελικά στο σύνολό τους στην διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τελικώς 9 Ταμεία τάσσονται υπέρ της συμμετοχής τους στο PSI+. Αυτά είναι τα: ΙΚΑ(με συνολικά ομόλογα αξίας 1,46 δισ. ευρώ) ΟΓΑ ( 1,06 δισ.) ,ΟΠΑΔ με 40 εκατ. ευρώ, ΜΤΠΥ με 69 εκατ. ευρώ , ΤΑΥΤΕΚΩ με 238,6 εκατ. , ΕΤΕΑΜ με 18,4 εκατ., ΤΠΔΥ με 28 εκατ., ΑΕΓΑΚ με 60 εκατ. και ΟΑΕΕ με 162 εκατομμύρια ευρώ ομόλογα. Συνολικά τα συγκεκριμένα ταμεία θα «βάλουν στο κούρεμα» ομόλογα αξίας 3,031 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως ΔΕΝ δέχονται να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία οι διοικήσεις 6 ασφαλιστικών ταμείων, με συνδυασμένη έκθεση στα ομόλογα που υπερβαίνει τα 3,44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα περί ων ο λόγος ταμεία είναι τα:

ΕΤΑΑ  με ομόλογα συνολικής αξίας 823,7 εκατ. ευρώ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ με 382,8 εκατ., ΤΑΕΔΥ με ομόλογα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, ΤΕΑΠΑΣΑ με 16,6 εκατ., ΤΑΙΤ με 709,7 εκατ. και ΤΑΠΙΤ με 12,9 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο προσφορών κλείνει το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το πρωί θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί  τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook