Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία των Χανίων παρά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Έτσι τα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά ενώ εκτός από τα Χανιά, δύο ακόμα φαρμακευτικοί σύλλογοι, των Αθηνών και του Πειραιά, διαφοροποιούν τη στάση τους και θα λειτουργούν κανονικά ωστόσο δεν θα χορηγούνται φάρμακα σε ασφαλισμένους των περισσότερων Ταμείων με πίστωση.

Ειδικότερα, επί πιστώσει φάρμακα θα χορηγούνται μόνο στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγειάς Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας).

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, στη μείωση του ποσοστού κέρδους, καθώς και στα χρέη που έχουν τα Ταμεία προς τους φαρμακοποιούς.

Στη συνεδρίασή του την Δευτέρα το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτός από την πανελλαδική προειδοποιητικής απεργία, θα υπάρξουν και σειρά παράλληλων ενεργειών, όπως:

• Να γίνει προσφυγή στην Κομισιόν για την υπόθεση των καθυστερήσεων πληρωμών και να διερευνηθεί η περίπτωση προσφυγών για το θέμα του ωραρίου.
• Να γίνουν αγωγές για διαταγές πληρωμής.
• Να ανατεθεί έρευνα σε εταιρία δημοσκοπήσεων για την αναγκαιότητα και συμμετοχή των φαρμακείων στην δημόσια υγεία.
• Δημιουργία ραδιοφωνικών spot στην διάρκεια των κινητοποιήσεων και να τυπωθεί κείμενο ενημέρωσης για τι φέρνει ο νέος νόμος στην φαρμακευτική περίθαλψη.
• Να ζητηθεί κοινή σύσκεψη (Δρέττα – Δημόπουλος) και πολυεθνικών με τον ΠΦΣ και την ΟΣΦΕ για διεκδίκηση μέσης πίστωσης ανάλογης με τις ημερομηνίες πληρωμής ΕΟΠΥΥ.
• Στις κινητοποιήσεις να δοθεί έμφαση στην ρευστότητα των φαρμακείων, τις ελλείψεις φαρμάκων, τους κινδύνους στη δημόσια υγεία λόγω υποβάθμισης ποιότητας της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook