Ενας υπόγειος «πόλεμος» διεξάγεται εδώ και μήνες – και αυτές τις ημέρες φτάνει στο απόγειό του. Στη μία πλευρά  η ελληνική κυβέρνηση και το διεθνές ινστιτούτο IIF και … αντίπαλοι τα funds που δεν ήθελαν εδώ και καιρό τη συμφωνία του PSI 2 προκειμένου να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τελικώς τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει Ελληνας τραπεζίτης με εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, ένας από τους τρόπους με τον οποίο επιδιώκουν να καταγράψουν κέρδη τα funds είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερα σημεία, έτσι ώστε ακόμη κι αν υποστούν «κούρεμα» να καταγράψουν κέρδη. «Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξέρει σε τι τιμές έχουν αγοράσει και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα με τι άλλο χρηματοοικονομικό εργαλείο το έχουν συνδυάσει».

Κατά δεύτερον είναι οι συντονισμένες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει και προ PSI, προκειμένου να οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία, ώστε ΔΝΤ και Ε.Ε. να δανείσουν ξανά την Ελλάδα και στη συνέχεια να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχουν στο 100% της αξίας τους.

Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε, αλλά από την ίδια εποχή επεδίωκαν να μπλοκάρουν τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αναγκάζοντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC), ώστε να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει.

Το πιθανότερο σενάριο – πιθανότητες 96%

Οπως θα δούμε, σύμφωνα με ανάλυση της γαλλικής BNP-Paribas, το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες (βλέπε σχεδιάγραμμα 1) και μέτρια συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων μεταξύ 67%-95% οδηγεί κατά 96% να χρησιμοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Τότε κατά 90% οι ρήτρες προσφέρουν ίσους όρους στους ομολογιούχους.

Τούτο οδηγεί σε 100% συμμετοχή, σε μείωση του χρέους κατά 110 δισ. ευρώ και τελικά σε πληρωμή (trigger) των ασφαλίστρων κινδύνου.  Μάλιστα, η πληρωμή  παρομοιάζεται με την περίπτωση της Northern Rock, της αγγλικής τράπεζας που κατέρρευσε το 2008.

Μία δεύτερη υποπερίπτωση (με μόλις 10% πιθανότητες) είναι οι ρήτρες  να είναι τιμωρητικές (σωφρονιστικές), που οδηγούν σε 100% συμμετοχή, μείωση πάνω από 110 δισ. του χρέους και τα ασφάλιστρα ενεργοποιούνται όπως στην περίπτωση της Angloamerican Irish όπου οι ομολογιούχοι κλήθηκαν για το «κούρεμα» αναγκαστικά δίχως εθελοντική διαδικασία.           

Σενάριο 2 – πιθανότητες 2% 

Επειτα από συμμετοχή μεταξύ 67% έως 95%, η διαδικασία προχωρά χωρίς εξαναγκασμό των ομολογιούχων που θα πληρωθούν τα ομόλογα στην τιμή PAR, ενώ το ταμείο EFSF θα συνεισφέρει στην πληρωμή.

Σενάριο 3 – πιθανότητες 2% 

Το PSI εγκαταλείπεται και ακολουθεί σκληρή και άτακτη χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, σαν την Αργεντινή προχωρά σε «κούρεμα» 80%-90%. Το σημείο-κλειδί είναι αν θα υπογράψει και δεύτερη διάσωση και παραμείνει στην ευρωζώνη ή αν η τελευταία την αφήνει και η χώρα μας οδηγείται σε έξοδο.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook