Πλήθος μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών, βρέθηκε στη γιορτή των φυσικών επιστημών, το πρωί του Σαββάτου (06/05) στο χώρο των σχολείων της οδού Κοραή (2ο Γυμνάσιο,  2ο Γε.Λ, 3ο Δημοτικό, 1ο ΕΠΑΛ) στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Στο πρωινό μέρος της εκδήλωσης (09.30-13.30), οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν δραστηριότητες και κατασκευές που αναδεικνύουν τη σύνδεση της επιστήμης την καθημερινότητα.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τα δρώμενα πολλά, τα οποία επεκτείνονταν σε πολλούς χώρους των σχολείων ενώ ταυτόχρονα πρωτεργάτες των δραστηριοτήτων ήταν νέοι μαθητές, οι οποίο παρουσίασαν δικές τους κατασκευές θέτοντας σε εφαρμογή τους νόμους της φυσικής επιστήμης.

Με τις τακτικές της διερεύνησης, διερευνητικής μάθησης και διδασκαλίας, ανακαλυπτικής και εποικοδομητικής διδακτικής μεθόδου και των ομαδοσυνεργατικών πρακτικών πραγματοποιήθηκε η δράση, με σκοπό να διδαχθούν οι Φυσικές Επιστήμες στο “φυσικό” τους περιβάλλον και όχι αυτό της “ασκησιολογίας”.

Το ΕΚΦΕ Χανίων συνέχισε για άλλη μία χρονιά τη δράση που είχε ξεκινήσει το 2014 και η οποία φέρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο κοντά στο ζωντανό περιεχόμενο των Φυσικών Επιστημών:  Την ενεργό εμπλοκή, την αλληλεπίδραση με τη  φύση, τη διερεύνηση,  τη σύνδεση με την καθημερινότητα.

Ειδικά η σύνδεση με την καθημερινότητα, ήταν το κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, καθώς η επιστήμη είναι μέρος της ζωής και δεν πρέπει την αντιμετωπίζεται μόνο ως άλλο ένα μάθημα εξέτασης σε διαγωνισμούς. Η συμμετοχή παιδιών και καθηγητών εις “βάρος” ελεύθερου προσωπικού χρόνου, είναι μία απόδειξη ότι το σχολείο και η εκπαίδευση μπορεί να είναι ανοιχτή, δυναμική διαδικασία που στοχεύει στην καλλιέργεια και την δημιουργία ενεργών πολιτών.  

Φέτος η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον χώρο των σχολείων της οδού Κοραή στο κέντρο της πόλης των Χανίων και συμμετείχαν 22 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων.

Στο απογευματινό μέρος, το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα κ έχει δρομολογηθεί για το διάστημα 18.30-20.30, η ερευνήτρια κ. Νίκη Κεκλίκογλου (ΕΛΚΕΘΕ),  θα μιλήσει για την “Επίδραση των πλαστικών και μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον”, ενώ συνάδελφοι από σχολεία του νομού θα παρουσιάσουν δράσεις σύνδεσης της επιστήμης με τη σχολική γνώση.

Η συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες των μαθητών τους ήταν θεμελιώδης για την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook