Με ποσοστό συμμετοχής που αγγίζει το 85,8% – χωρίς να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης / υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs) ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, η διαδικασία της δημόσιας πρότασης για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Μια διαδικασία κι ένα ποσοστό που υπολογίζεται για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου ονομαστικής αξίας περί των 177,5 δισ. ευρώ. Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως το πρόγραμμα στέφεται με επιτυχία, ενώ εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) – που σε κάθε περίπτωση θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, το μεσημέρι της Παρασκευής – θα επιτευχθεί τελικό «κούρεμα» σε ποσοστό έως και 96% του χρέους. Το ποσοστό δεν φτάνει στο απόλυτο του 100% καθώς δεν συνυπολογίζονται κάποια από τα ομόλογα των ΔΕΚΟ.

Η εξέλιξη φαίνεται πως δικαιώνει την αισιοδοξία, που από νωρίς την Πέμπτη, εμφάνιζαν στις δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι επίσημες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις οκτώ το πρωί σήμερα (στην ιστοσελίδα greekbonds.gr), ενώ λίγες ώρες αργότερα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αλλά και νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο ακριβώς την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Εφόσον επαληθευθεί ότι η συμμετοχή κινείται σε αυτά τα ποσοστά θεωρείται πιθανό ότι η ελληνική κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη των εταίρων θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Κάτι που θα σημάνει επί της ουσίας «πιστωτικό γεγονός» και κατ’ επέκταση θα πυροδοτηθούν (πληρωθούν) τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, που εκτιμώνται σε ένα ποσό της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή είναι μια εξέλιξη άνευ σημαντικών επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται και στο χαμηλότερο επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου, στη μία μετά το μεσημέρι, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ενώ όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, την προσεχή Δευτέρα 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να επικυρώσει το χρονοδιάγραμμα των δόσεων από το νέο δανειακό πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook