Αμμουδερές, με κρυστάλλινα νερά και απέραντη γαλήνη. Ακολουθούν 8 παραλίες στην Κρήτη που σας μαγέψουν με την πρώτη ματιά και θα σας αναζωογονήσουν με την πρώτη βουτιά.

ΒάιΛασίθι

Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης βρίσκεται το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, το Βάι. Παρά τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με τη δημιουργία του δάσους, έχει αποδειχθεί ότι το φοινικόδασος είναι ενδημικό στην Κρήτη και αποτελείται από τους φοίνικες Phoenix Theophrasti. Το κλίμα στο ανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου είναι θερμό και ξηρό, ιδανικό για την ύπαρξη και τη διατήρηση ενός τόσο μοναδικού οικοσυστήματος. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου, λειτουργεί χώρος στάθμευσης, ενώ η παραλία είναι τόσο αμμώδης όσο και με βότσαλο. Τα φοινικόδεντρα προσφέρουν τη σκιά τους σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

ΚλεισίδιΡέθυμνο

Είναι η νότια ακτογραμμή του Νομού Ρεθύμνου ο απόλυτος προορισμός για beach hopping; Πολύ πιθανό. Όποιος έχει επισκεφτεί το Κλεισίδι και τις παραπλήσιες παραλίες σίγουρα θα συμφωνήσει! Το Κλεισίδι είναι μια λιλιπούτεια αμμουδερή παραλία και βρίσκεται ανάμεσα στον Πλακιά και το φοινικόδασος της Πρέβελης. Με μια γρήγορη ματιά στον χάρτη θα δει κανείς αρκετές παραλίες δεξιά κι αριστερά, όπως το Δαμνώνι και το Μικρό Αμμούδι. Όλες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ωστόσο για το Κλεισίδι θα χρειαστούν λίγη κατάβαση και προσεκτικά βήματα στον βράχο. Αυτό που σας περιμένουν αμέσως μετά είναι μια χρυσή αμμουδιά και το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.

Κλεισίδι/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Φαλάρσανα/ Photo: Στέφανος Αντιμάντο

ΚεδρόδασοςΧανιά


Όποιος δεν έχει καθίσει κάτω από έναν κέδρο στο Κεδρόδασος Χανίων με θέα στο βαθύ μπλε του Λιβυκού Πελάγους δεν έχει ζήσει την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη. Η παραλία αυτή πρόκειται για ένα αληθινό μεγαλούργημα της φύσης, με ένα από τα σημαντικότερα κεδροδάση της Μεσογείου, ροζ κοχύλια στη χρυσή αμμουδιά της, καταγάλανα νερά και όλη τη γαλήνη του κόσμου. Σας προτείνουμε την πρόσβαση μέσω του μονοπατιού από το Ελαφονήσι, τη λιμνοθάλασσα που συνήθως στρέφει όλα τα φώτα πάνω της. Σαράντα πέντε λεπτά περπάτημα πάνω σε άμμο για να φτάσετε στο παραδεισένιο Κεδρόδασος. Έχετε μαζί σας πάντα τα απαραίτητα, ο κρητικός ήλιος δεν χαρίζεται. Πρόσβαση: μέτριας δυσκολίας, μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.

Φαλάσαρνα, Χανιά

Στο δυτικότερο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπάρχει μια παραλία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες όλης της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα. Απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα οδήγησης από την πόλη των Χανίων και πρόκειται για μεγάλη παραλία με μαλακή, χρυσαφένια άμμο που σε ορισμένα σημεία αποκτά μια σπάνια ροζ απόχρωση λόγω των κοχυλιών και βρέχεται από τα εκθαμβωτικά γαλανά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη: θα βρείτε σημεία για φαγητό, νερό, καθώς και ξαπλώστρες. Ωστόσο στα αριστερά της υπάρχει μία ακόμα μικρή προέκταση της μεγάλης, η οποία είναι πάντα πιο ήσυχη. Στα βόρεια, δε, της παραλίας υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος, λιμάνι που χρονολογείται γύρω στα ελληνιστικά χρόνια και σας προτείνουμε να επισκεφτείτε πριν ή μετά τη βουτιά σας. Τέλος, σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα Φαλάσαρνα, αφού θα δείτε τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα της Θάλασσας των Κυθήρων, χωρίς τίποτε απολύτως να εμποδίζει τη θέα σας. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή, χρυσαφένια άμμος.

Μαζιδά Άμμος (Ξερόκαμπος) /Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Μαζιδά Άμμος (Ξερόκαμπος)Σητεία


Το νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης είναι μια ακτογραμμή ευλογημένη με συνεχείς και πανέμορφες παραλίες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Μαζιδά Άμμος, με την απέραντη αμμουδιά της, τα καταγάλανα νερά, τα λιγοστά αρμυρίκια για σκιά και την παντελή έλλειψη οργανωμένων δομών στην παραλία, πέρα από τα ξενοδοχεία τριγύρω. Κοιτώντας απέναντι θα δει κανείς τις νησίδες των Καβάλων, καθώς και το Κουφονήσι, μία από τις μεγαλύτερες βραχονησίδες της Νότιας Κρήτης. Σε αυτή την παραλία κάποτε η «Καλυψώ», το θρυλικό βαθυσκάφος του ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, είχε παραμείνει για έναν μήνα! Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: αμμουδιά.

Κόκκινη Άμμος, Mάταλα/ Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Κόκκινη ΆμμοςMάταλα


Πλάι στα εμβληματικά και χιλιοτραγουδισμένα Μάταλα στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πόλος έλξης για όσους αναζητούσαν την επαφή με τη φύση και τον λιτό τρόπο διαβίωσης κατά τα 60s και τα 70s, υπάρχει σε απόμερο όρμο η Κόκκινη Άμμος. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για μια αρκετά πιο ήσυχη εκδοχή των Ματάλων, αφού είναι παραλία γυμνιστών και η πρόσβαση σε αυτή απαιτεί την πεζοπορία ανηφορικού μονοπατιού και ύστερα την κατάβαση αυτού προς την μαλακή άμμο και τα καταγάλανα νερά της παραλίας. Εκεί λειτουργεί ένα και μοναδικό μικρό αναψυκτήριο, ενώ θα βρείτε λίγη σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, τους βράχους και τα αυτοσχέδια σκίαστρα του καταστήματος. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Μάταλα και διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.

Σαρακήνικο, Γαύδος/ Photo: Κλαίρη Μουσταφέλλου

ΣαρακήνικοΓαύδος


Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η Γαύδος αποτελούσε τόσο τόπο εξορίας όσο και ορμητήριο για πειρατές. Προσωπικότητες όπως ο Αρης Βελουχιώτης είχαν εξοριστεί στο νοτιότερο σημείο της Μεσογείου και Σαρακηνοί πειρατές -όπως προδίδει το όνομα- έβρισκαν εκεί καταφύγιο. Σήμερα θεωρείται ένας επίγειος παράδεισος, μακριά από κάθε είδους οργανωμένες τουριστικές υποδομές, πολυκοσμία και πλήθη επισκεπτών. Λίγες παραλίες σάς προσφέρουν την απέραντη γαλήνη όπως το κάνει το Σαρακήνικο της Γαύδου. Τα ρηχά και καταγάλανα νερά αποτελούν την ιδανική πηγή δροσιάς μετά την ξεκούραση κάτω από τους κέδρους και τα αρμυρίκια. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία λειτουργούν μερικά ταβερνάκια και μικρά καταστήματα στα οποία θα βρείτε τα απολύτως απαραίτητα, σε περίπτωση που επιλέξετε να ζήσετε την εμπειρία της ελεύθερης κατασκήνωσης. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω μισάωρου μονοπατιού από το λιμάνι της Γαύδου. Έδαφος: χρυσή άμμος και χαλίκι.

Χρυσή, Γαϊδουρονήσι


Το παρθένο αυτό νησί της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, νότια της Κρήτης, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000 καθώς φιλοξενεί τον αιωνόβιο κέδρο σε έκταση 350 στρεμμάτων. Όσο για τις παραλίες; Εκεί θα βρείτε το πιο λαμπερό και εντυπωσιακό μπλε που έχετε φανταστεί να παντρεύεται υπέροχα με τη χρυσαφένια άμμο, ποτισμένη με το ροζ των κοχυλιών σε πολλά σημεία. Προσοχή: σύμφωνα με απόφαση του 2022 που έχει ισχύ για δύο χρόνια και προκειμένου να προστατευθεί το ιδιαίτερο περιβάλλον της Χρυσής, πλέον απαγορεύεται από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου η απόβαση και παραμονή στο νησί. Τόσο οι οργανωμένες εκδρομές που εκτελούνται καθημερινά από Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό και Τσούτσουρο όσο και τα ιδιωτικά σκάφη θα μπορούν μόνο να αγκυροβολούν στη θάλασσα χωρίς να πλησιάζουν στην ακτή. Με άλλα λόγια, η βουτιά σας πλέον θα γίνεται στις ίδιες παραλίες, αλλά θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε τους θαλασσόκεδρους για σκιά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή-ροζ άμμος.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook