Στην πλατεία εργατικής Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 7 Μαΐου η Πανελλήνια Ένωση Μυλοποταμιτών πραγματοποίησε εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Μυλοποταμίτη αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του μεγάλου αγωνιστή και Κρητικού Σταύρου Καλλέργη (ο εγγονός του, Σταύρος Καλλέργης και η σύζυγος του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη, Τζένη Καλλέργη).

Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, κομμάτων, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ, Σωματείων, Συλλόγων Κρητών, εκπρόσωπων και άλλων φορέων.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, πατέρα Θεολόγο Αλεξανδράκη, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄.

Αναφορές στο έργο και στη συμβολή του Σταύρου Καλλέργη έγιναν κατά την έναρξη της εκδήλωσης, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιο Βλάχο, τον Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου στο Δήμο Αθηναίων Χρήστο Τεντόμα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων Μανώλη Κυρίμη, τη σύζυγο του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη Τζένη Καλλέργη, καθώς και από τον κεντρικό ομιλητή, τον ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.

Μεταξύ άλλων οι ομιλητές επισήμαναν: «Ο Σταύρος Καλλέργης, υπήρξε μια προσωπικότητα βαθιά πολιτική, χαρακτήρας ακέραιος και ευθύς. Με την ευρύτητα του νου και με την αψεγάδιαστη βαρύτητα της κρητικής ψυχής του, ορθώθηκε στη συνείδηση των απλών ανθρώπων. Μέσα από τις ιδέες, τα οράματα και τους αγώνες του Σταύρου Καλλέργη μπορούμε να αγγίξουμε το παρόν και να το προεκτείνουμε στο μέλλον. Τα μηνύματα του Μυλοποταμίτη, του Κρητικού, του Έλληνα, του Ευρωπαίου Σταύρου Καλλέργη, είναι διαχρονικά και επίκαιρα. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκε για το οκτάωρο, για την καθιέρωση της Κυριακής ως αργία και για τη θεσμοθέτηση της σύνταξης. Αν και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αεροβάτης», ο Σταύρος Καλλέργης άνοιξε δρόμους, προνόμιο που διαθέτουν ελάχιστα χαρισματικά πνεύματα».

Επιπλέον στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Μανώλης Κυρίμης υπογράμμισε: «…Φέτος με αφορμή την συμπλήρωση των 130 χρόνων από την πρώτη οργανωτική Πρωτομαγιά στη Χώρα μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών πήρε την απόφαση να την γιορτάζουμε την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς κάθε χρόνο σε αυτόν εδώ τον χώρο την πρώτη Κυριακή μετά την Πρωτομαγιά με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, της οικογένειας του αείμνηστου Σταύρου Καλλέργη, τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας, των Κρητικών Σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής και με την παρουσία όλων των Αρχών, όπως άλλωστε έχει καθιερωθεί να γιορτάζετε την ίδια μέρα και στο σπίτι του στο Χουμέρι σε Παγκρήτιο Επίπεδο… Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιείται με έμφαση στο έργο και τη συμβολή του Σταύρου Καλλέργη στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες…».

Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ο Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η Ρένα Βασιλάκη Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” Μιχάλης Χρηστάκης, ο εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών Σταύρος Ξηρόπουλος, ο Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Χότζογλου και Εκπρόσωποι των Κομμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, η υποψήφια βουλευτής στη Β3 Περιφέρεια Αθηνών – Νοτίου τομέα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δώρα Παπαδάκη, ο υποψήφιος Βουλευτής Β’ Πειραιά με το ΜΕΡΑ 25, Βασίλης Στύλος, ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλης Πλουμής, ο Πρώην Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, Γιώργος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής, Στέλιος Παλάσαρος, ο Πρόεδρος Θεσσαλών- Γαλατσίου Γιάννης Κουσαΐτης , ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου ο Πρόεδρος Νίκος Καραταράκης, κ.α..(Αναλυτικά οι σύλλογοι και οι εκπρόσωποι τους αναφέρονται παρακάτω).

Στη συνέχεια η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ερμήνευσε έργα του Μάνου Χατζηδάκη και άλλων Ελλήνων σπουδαίων συνθετών. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου επίσης από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και κατάθεση στεφάνων (αναλυτικά οι φορείς και τα σωματεία που κατέθεσαν στεφάνια παρακάτω). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αφιερώθηκαν στην εμβληματική προσωπικότητα του Σταύρου Καλλέργη μαντινάδες από το στιχουργό: κ. Ζαχαρία Κων. Βολτυράκη. Χαρακτηριστική ήταν η μαντινάδα:

Σταύρο Καλλέργη ήσουνε,
τση νύχτας το φεγγάρι,
και στη γιορτή Πρωτομαγιάς,
τω(ν) εργατώ(ν) καμάρι

και ο στιχουργός κατέληξε:

Με γράμματα ολόχρυσα,
έγραψες ιστορία,
στσι στράτες τω(ν) αγωνιστών(ν)
για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, στον Αντιδήμαρχο Ηλεκτροφωτισμού, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων Σάκη Κολλάτο, στην Αναστασία Αντωνιάδου-Παλαιάκη μέλος του Συμβουλίου της 7ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, στο Στέλιο Μαριδάκη Σύμβουλο του Δημάρχου Αθηναίων στα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, σε όλο το προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ, στην οργανωτική επιτροπή της Εκδήλωσης και σε όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη λαμπρή εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το χορευτικό συγκρότημα του Σύλλογου Ανωγειανών της Αθήνας που έχει δάσκαλο τον Κώστα Μέμμο και δασκάλα την Γεωργία Κωσταρέλου καθώς και το μουσικό συγκρότημα του Χαράλαμπου Τερζάκη, Χαράλαμπου Σουλακιώτη και του Μάρκου Ζαχαράκη έδωσαν μία ιδιαίτερη Κρητική νότα στην εκδήλωση. Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης και στη χορηγό της εκδήλωσης «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε

Στέφανα κατατέθηκαν από τους εξής:

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Βλάχος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη

Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου Χρήστος Τεντόμας

Εκ μέρους της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής ο Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης

Εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών ο Ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο κ. Κούτσης Νικόλαος (Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας)

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Ο κ. Μανώλης Μποτζάκης Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας

Εκ μέρους του ΚΚΕ
Ο κ. Νίκος Σοφιανός μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΜΕΡΑ 25- ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
Η κα Αικατερίνη-Κανέλλα Τσανακάκη υποψήφια Βουλεύτρια του Νομού Ρεθύμνης στο «ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ»

Εκ μέρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου το μέλος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Ξηρόπουλος

Εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ο κ. Γεώργιος Χότζογλου

Εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ο κ. Γεώργιος Χότζογλου

Εκ μέρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, το μέλος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Ξηρόπουλος

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Χρηστάκης

Εκ μέρους του Φιλανθρωπικού Πνευματικού Ιδρύματος «Κρητική Εστία» ο Πρόεδρος Αντώνης Μυτηλινάκης

Εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου ο Πρόεδρος Νίκος Καραταράκης

Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελλήνων Φιλελλήνων ο Πρόεδρος Μιχάλης Χαριτάκης

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Πατεράκης

Εκ μέρους της Παγκρητίου Ενώσεως η Πρόεδρος κα Ρένα Βασιλάκη

Εκ μέρους της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά ο Πρόεδρος Θοδωρής Τσόντος

Εκ μέρους του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρον” η Πρόεδρος Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη

Εκ μέρους της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών ο Πρόεδρος Ανδρέας Κούνδουρος

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Αγίας Βαρβάρας ο Πρόεδρος Παντελής Πρεντάκης

Εκ μέρους της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου στεφάνι καταθέτει ο Κωστής Σηφάκης

Εκ μέρους της Ένωσης Κρητών Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης-Βάρκιζας ο Πρόεδρος Νίκος Αγγελάκης

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκουμπάκης

Εκ μέρους της Ένωσης Κρητών Δηλεσίου-Αυλίδος “Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” ο Πρόεδρος Κώστας Μέμμος

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου “Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” ο Πρόεδρος Φώτης Νταουντάκης

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Κορυδαλλού-Νίκαιας ο Πρόεδρος Γιώργος Καμινογιαννάκης

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κουντουράκης

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού και Πέριξ Περιοχών ο Πρόεδρος Αντώνης Γιαννουλάκης

Εκ μέρους του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσίου Αιγάλεω και εκ μέρους της Ένωσης Ιεραπετρών Αθηνών ο Πρόεδρος και Ιδρυτής Γιάννης Περράκης

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγίου Βασιλείου “Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ” ο Πρόεδρος Μανώλης Δριδάκης

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αμαρίου Νομού Ρεθύμνης ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γιάννης Σαββάκης

Εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» ο Κώστας Κυριακάκης

Εκ μέρους της Οικογένειας Λυκούργου Καλλέργη ο γιός του Σταύρος Καλλέργης

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών ο Πρόεδρος Μανώλης Κυρίμης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook