Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και «θετικά σοκ» χρειάζεται η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με το Βήμα της Κυριακής.  Ο υπουργός αναφέρει ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδείξουμε πως μπορούμε να χειριστούμε το δημόσιο χρέος».

Ως πρώτο «όπλο» ο υπουργός ανέφερε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και είσοδο «ζεστού» χρήματος.

Επίσης, το υπουργείο στοχεύει σε ενεργοποίηση ενός «ντόμινο» συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, ώστε τα ιδρύματα να ενισχυθούν και διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, στοχεύουν σε δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σε ύψος 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014, με δημοσιονομικό όφελος άνω των 20 δισ. ευρώ. Το κύριο βάρος στην αναδιάρθρωση θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.

Η «μάχη με το χρέος» θα διαρκέσει χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει σε ενάμιση χρόνο περισσότερα δυσάρεστα μέτρα από ό,τι άλλες σε δύο τετραετίες, αλλά αρνήθηκε τα περί αναγκαιότητας πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την «απάντηση πακέτο» της ΕΕ στην κρίση χρέους, η Αθήνα διεκδικεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα και τη μείωση των επιτοκίων.

Θέση της Αθήνας είναι ότι η «περιεκτική απάντηση» θα πρέπει να περιλαμβάνει μεθόδους όπως η επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook