Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Είναι νέος, φιλόδοξος, αλλά και με “βαρύ” πολιτικό όνομα. Διαθέτει μεγάλη επιθυμία και όρεξη να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του, έκανε το “αγροτικό” του στην αυτοδιοίκηση (εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος για 9 χρόνια) και πλέον, για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα, νιώθει έτοιμος και πέφτει στα… πιο βαθιά της πολιτικής, διεκδικώντας την εκλογή του στη Βουλή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά.

Δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 40 του χρόνια, αλλά, ήδη, έχει εφοδιαστεί με γνώση και εμπειρία, έχοντας, πέραν της αυτοδιοικητικής του παρουσίας, διατελέσει ειδικός σύμβουλος του νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Και μιας και είπαμε “Χρήστος Μαρκογιαννάκης”, πράγματι ο “μπαρουτοκαπνισμένος” στην πολιτική πρώην υπουργός είναι θείος του, έλαβε προφανως από αυτόν πολιτικές διδαχές, ωστόσο, όπως σημειώνει ο νεοεμφανιζόμενος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, “στη δική μου πορεία κρίνομαι από τους συμπολίτες για όσα ο ίδιος υποστηρίζω και κάνω, κρίνομαι ως Αλέξανδρος και αυτό θέλω να γίνει”. Θέληση του, να χαράξει τον δικό του πολιτικό δρόμο και φυσικά να προσφέρει στον τόπο του.

Η βόλτα στο Ενετικό λιμάνι Χανίων με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με αναφορές στην εμπειρία που έλαβε από την ενεργή ενασχόλησή του στην αυτοδιοίκηση, στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος εφόσον εκλεγεί, στα έργα πνοής που είναι “προ των πυλών” όπως ο ΒΟΑΚ, αλλά και στην οικογένειά του που τον στηρίζει και του δίνει δύναμη σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο.

Κύριε Μαρκογιαννάκη, η πρώτη ερώτηση έρχεται εύλογα και αυθόρμητα και τίθεται βάσει αυτών που ενδεχομένως να σκέφτεται πολύ κόσμος. Η υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να εκπροσωπήσει τα Χανιά (ως εις εκ των τεσσάρων συνολικά εκλεγόμενων) στη Βουλή, ήρθε σαν μια φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου ότι θείος του είναι ο επί πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης; Είστε ένας νέος άνθρωπος που σίγουρα τα πολιτικά σας ερεθίσματα, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, ήταν πλούσια και ποικίλα.

Πιστέψτε με η υποψηφιότητα μου στις εκλογές αυτές κάθε άλλο από αυτονόητη δεν μπορεί να θεωρείται. Έχω δουλέψει πάρα πολύ για να  φτάσω στο σημείο αυτό. Από την οικογένειά μου έχω πάρει πολλά πράγματα, και εμπειρίες και διδαχές. Μου έμαθαν πρώτα από όλα να επενδύω στους ανθρώπους και στις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι κανόνας ζωής για μένα. Την ίδια στιγμή είναι αλήθεια ότι μεγάλωσα σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον και πήρα πολλές εμπειρίες μέσα από αυτό. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει γράψει τη δική του ιστορία στον τόπο μας και οι συντοπίτες μας τον τίμησαν επανειλημμένα αναδεικνύοντάς τον σε εκπρόσωπό τους στη Βουλή. Όλα αυτά για εμένα ήταν πλούτος γνώσης και εμπειρίας. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει «φυσική εξέλιξη». Στη δική μου πορεία κρίνομαι από τους συμπολίτες για όσα ο ίδιος υποστηρίζω και κάνω, κρίνομαι ως Αλέξανδρος και αυτό θέλω να γίνει. 

Για να είμαστε δίκαιοι και σωστοί ωστόσο, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δείχνει να διαμορφώνει τη δική του πολιτική διαδρομή και μάλιστα, σε πρώτο επίπεδο, έχοντας πραγματοποιήσει αυτοδιοικητική διαδρομή. Πριν από σχεδόν μια δεκαετία θέσατε υποψηφιότητα σαν περιφερειακός σύμβουλος και το 2019 ήσασταν επικεφαλής της παράταξης που εν τέλει αναδείχτηκε δεύτερη στις περιφερειακές εκλογές. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, με πόσες εμπειρίες σας εφοδίασε και ενδεχομένως, πόσο περισσότερο κοντά σας έφερε με τον κόσμο και τους πολίτες ώστε να αντιληφθείτε περισσότερο τα προβλήματα του; 

Ήταν μεγάλο σχολείο η Περιφέρεια Κρήτης και η Αυτοδιοίκηση, δεύτερο πανεπιστήμιο μπορώ να πω. Έμαθα πολλά για το πώς λειτουργεί το κράτος, πώς διαμορφώνει τη σχέση τους με τους πολίτες. Γνώρισα τα προβλήματα κάθε περιοχής του νησιού και ιδιαίτερα των Χανίων. Στα σχεδόν δέκα αυτά χρόνια γύρισα κάθε γωνιά του νομού μας, άκουσα από κοντά τα προβλήματα των ανθρώπων σε κάθε περιοχή, τους γνώρισα και ασχολήθηκα με το πώς μπορεί η Πολιτεία να λύσει τα προβλήματά τους με τον καλύτερο. Αυτή η γνώση είναι πολύ σημαντικό εφόδιο και με βοηθάει να είμαι πραγματικά χρήσιμος. Τώρα στις περιοδείες μου και στις επισκέψεις μου συναντώ γνώριμα πρόσωπα, ανθρώπους με τους οποίους έχω ξαναβρεθεί για να συζητήσουμε προβλήματα και λύσεις στις περιοχές τους και αυτό νιώθω ότι το εκτιμούν. Παραμένω κοντά τους και δίπλα τους και το βλέπουν. Και αυτή είναι και η δέσμευσή μου ότι θα παραμείνω πάντα ο Αλέξανδρος όπως τον γνώρισαν, προσιτός και προσβάσιμος γι’ αυτούς.

Σίγουρα, σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας πορείας αποτέλεσε και το γεγονός ότι θητεύσατε σε ρόλο Ειδικού συμβούλου, τόσο στο πλευρό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοοτάκη, όσο, και νωρίτερα, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Τι σας έδωσαν στη διαμόρφωση του πολιτικού σας προφίλ, αυτές οι συνεργασίες;

Ήταν μεγάλη τιμή και μεγάλη εμπειρία για εμένα να υπηρετήσω στις συγκεκριμένες θέσεις. Με έφεραν κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη θεσμική καρδιά της Πολιτείας μας. Απέκτησα πλούσια εμπειρία, ήδη σε μικρή ηλικία, και αυτό σίγουρα με βοήθησε να βελτιωθώ και να γίνω και ίδιος πιο χρήσιμος στη μετέπειτα πορεία μου.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έχει τιμήσει τρεις φορές με την επιλογή του: στη θέση του συνεργάτη, του επικεφαλής της παράταξης στις περιφερειακές εκλογές του 2019 και τώρα με την υποψηφιότητά μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ  στα Χανιά. Αυτή η μεγάλη τιμή είναι για εμένα μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντι σε εκείνον και την παράταξή μας σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές.

Ο νομός Χανίων αποτελεί για πολλούς έναν «ευλογημένο» τόπο. Και όχι άδικα αφού τα χαρακτηριστικά του είναι ζηλευτά και σε επίπεδο φυσικών τοπίων και σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί φυσικά να παραλείψουμε την τεράστια δυναμική του τόπου αυτού στον τομέα του τουρισμού. Υπάρχει όμως πλήθος ζητημάτων που τα Χανιά υστερούν, είτε σε άλλους τομείς, είτε και στους προαναφερθέντες. Έχετε εστιάσει σε κάποια τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να σας απασχολήσουν περισσότερο και κατά προτεραιότητα, ειδικά σε περίπτωση εκλογής σας;

Όλοι νομίζω οι Χανιώτες συμφωνούμε ότι ο νομός μας έχει χρόνια θέματα υποδομών στις οποίες υστερεί. Τα τελευταία όμως χρόνια γίνονται επιτέλους βήματα με κορυφαίο παράδειγμα τον ΒΟΑΚ που επιτέλους πέρασε από τα λόγια στα έργα. Σημαντική δουλειά γίνεται ακόμα με την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλο τον νομό και σε άλλα έργα που χρόνιζαν. Ζήτημα παραμένει η σύνδεση του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ και εδώ δίνω μεγάλη έμφαση, καθώς είναι η βασική πύλη εισόδου των επισκεπτών μας.

Θα σας πάω, όμως, κάπου αλλού, εκεί που βλέπω ότι υπάρχει μια τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Αναφέρομαι στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα των Χανίων. Διαθέτουμε ξεχωριστά προϊόντα από εξαιρετικούς παραγωγούς, προϊόντα των οποίων η ποιότητα μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα πιο φημισμένα του κόσμου. Την ίδια στιγμή δεχόμαστε ως Χανιά εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Είμαι οικονομολόγος ειδικευμένος στην τουριστική οικονομία και διακρίνω εδώ μια μεγάλη ευκαιρία για να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών μας και την ανάπτυξη του τόπου. Τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή μας τομέα, την αξιοποίηση μιας αγοράς εκατομμυρίων καταναλωτών που μπορούν ταυτόχρονα να γίνουν γέφυρα εξαγωγών των προϊόντων μας στις αγορές των χωρών τους. Γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση από την Περιφέρεια και τον ΕΟΤ, μπορούν όμως να γίνουν περισσότερα και θέλω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια.  

Κύριε Μαρκογιαννάκη, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία ήσασταν επικεφαλής ασχολήθηκε ενδελεχώς και με συνέπεια θα μπορούσε κανείς να πει, με το έργο «πνοής» του ΒΟΑΚ. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις σας είχαν αποδοτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, όπως πχ. για την προαίρεση του τμήματος Κίσαμος-Χανιά. Ήταν τελικά ο ΒΟΑΚ το μεγάλο «στοίχημα» που κέρδισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ποια απάντηση δίνετε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ως προς τα θέμα αυτό;

Την απάντηση τη δίνουν τα εργοτάξια που στήνονται το ένα μετά το άλλο κατά μήκος του έργου. Επιτέλους, αυτό που τόσα χρόνια ήταν λόγια και ζωγραφιές επί χάρτου έχει πλέον γίνει πραγματικό κατασκευαστικό έργο, με πραγματικές μπουλντόζες και πραγματικά σκαπτικά που ανοίγουν έναν πραγματικό αυτοκινητόδρομο. Αυτά για τις επικρίσεις. Τώρα σε ό,τι αφορά τη στάση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που πολιτευτήκαμε ως παράταξη. Και στο θέμα του ΒΟΑΚ και σε πολλά άλλα επιλέξαμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρνητές και φωνακλάδες. Καταθέταμε πάντα τις προτάσεις μας και βοηθούσαμε τα πράγματα να πηγαίνουν μπροστά όπως είδατε και με τον ΒΟΑΚ, όχι να καθυστερούν. Ο κόσμος μάς το αναγνωρίζει πια αυτό και προσωπικά για εμένα είναι η παρακαταθήκη που αφήνω πίσω μου στην Περιφέρεια Κρήτης: μια αντιπολίτευση ορθολογική, ωφέλιμη και χρήσιμη μακριά από στείρες αρνήσεις και ευκολίες του στυλ «όχι σε όλα».

“Θέλω να κινητοποιήσω τους νέους”

Είστε ένας νέος άνθρωπος και ηλικιακά και προφανώς σε αντιλήψεις και ιδέες. Τι πρέπει να διαθέτει, πιστεύετε ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος πολίτικός όπως εσείς για να πείσει τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτου ηλικίας και εν προκειμένω, ψηφοφόρους των Χανίων για να τον επιλέξουν όταν θα πάνε στην κάλπη;

Πρώτα από όλα ειλικρίνεια, γνώση των θεμάτων και καθαρότητα στις θέσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινάμε ακούγοντας τους πολίτες και όχι απλώς μιλώντας τους. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία προϋποθέτει αμφίδρομες σχέσεις και συνεπή διάδραση, δεν υπηρετείται από την απόσταση και το αφ’ υψηλού. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και αυτή δεν σπάει αν δεν κάνουμε τους συμπολίτες μας να νιώσουν ότι έχουν φωνή και ρόλο. Αυτό προσπαθώ καθημερινά εδώ και χρόνια, μέσα από την αυτοδιοίκηση και τώρα μέσα από τις εθνικές εκλογές. Να ακούω τους πολίτες, να βρίσκομαι κοντά τους να μαθαίνω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προωθώ λύσεις που έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για αυτούς και τις ζωές τους. Ειδικά για τους νεότερους, το θεωρώ προσωπικό μου στοίχημα να τους κινητοποιήσω σε αυτές τις εκλογές γιατί έχω νιώσει την απογοήτευση της γενιάς μου και την αποστασιοποίησή της από την πολιτική και θέλω να είμαι μέρος της επαναφοράς της πολιτικής στα ενδιαφέροντά τους.

“Η κόρη μου και η σύζυγός μου είναι η δύναμή μου

Αν μας επιτρέπετε, μια προσωπική ερώτηση. Γνωρίζουμε ότι έχετε δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια. Έχετε ένα μικρό παιδί και μαθαίνουμε ότι περιμένετε και δεύτερο και να σας ευχηθούμε με το καλό και να σας ζήσουν. Πόσο δύσκολη όμως, είναι η συνθήκη του να συνδυάσετε την πολιτική καριέρα, με τις υποχρεώσεις αυτής που είναι σε πολλές περιπτώσεις δαιδαλώδεις, με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και ανάγκες που προκύπτουν συνεχώς, ειδικά όταν μεγαλώνετε εσείς και η σύζυγός σας, μικρά παιδιά;

Είναι δύσκολη συνθήκη αλλά έχει μια χάρη που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Όσο κουρασμένος και να είμαι από τις υποχρεώσεις και το τρέξιμο της ημέρας, το χαμόγελο και η φωνούλα της μικρής αρκούν για να τα ξεχάσω όλα. Η κόρη μου και η σύζυγός μου είναι η δύναμή μου αυτή την περίοδο και αισθάνομαι πολύ περήφανος και τυχερός που τις έχω. Χωρίς αυτές δεν μπορώ και τώρα που θα μεγαλώσουμε ως οικογένεια θα μεγαλώσουν οι ευθύνες αλλά θα πληθύνουν και οι χαρές. Άλλωστε ανάμεσα στις γυναίκες της ζωής μου – οι οποίες πληθαίνουν και πάνε – δεν μπορώ παρά να νιώθω ευτυχισμένος.  Το επόμενο μεγάλο στοίχημα μου είναι η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτική και την οικογένεια.

Από τις πολλές προεκλογικές περιοδείες που πραγματοποιήσατε σε διάφορα μέρη στον νομό Χανίων, ποια ήταν, με λίγα λόγια, τα στοιχεία που διαπιστώσατε από τον κόσμο που παρακολούθησε τις ομιλίες σας; Τι σας είπε, τι τον προβληματίζει;

Ο κόσμος, οι πολίτες, προβληματίζονται σίγουρα για την οικονομία και για τα εισοδήματά τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει μια βελτίωση, με τη μείωση των φόρων, των κρατήσεων, του ΕΝΦΙΑ αλλά και την αύξηση του βασικού μισθού και των συντάξεων. Από την άλλη είχαμε τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου, το κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση, όμως, στάθηκε δίπλα τους, με στοχευμένα μέτρα, με ενισχύσεις και επιδόματα και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Αυτό που πλέον τους προβληματίζει είναι μη γυρίσουμε σε αυτά που αφήσαμε πίσω μας το 2019, η ανησυχία τους είναι μην αντιστραφεί η θετική πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. Και αυτό το πισωγύρισμα μόνο η ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να το αποτρέψει.

Κλείνοντας, θα θέλαμε από σας να μας πείτε, για ποιο λόγο ένας ψηφοφόρος στα Χανιά, να επιλέξει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση;

Σας απαντώ με το σύνθημά μου: Για το σήμερα και το αύριο των Χανίων! Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία δίνει εγγύηση σταθερής και υπεύθυνης διακυβέρνησης, μακριά από πειράματα και τυχοδιωκτισμούς. Τα Χανιά, όπως όλη η χώρα, έχουν ανάγκη να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά. Να καλύψουμε τις απώλειες της τελευταίας δεκαετίας και να συνεχίσουμε σε ένα κύκλο ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίες με καλύτερες αμοιβές, φέρνει ξένες επενδύσεις, ενισχύει τουρισμό και επιτρέπει στο εμπόριο να λειτουργήσει αποδοτικά. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει αυτή την τετραετία με την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και η συνέχειά τους θα κριθεί στις 21 Μαΐου. Το δίλημμα το έχει θέσει ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: προχωράμε μπροστά ή ξανακυλάμε πίσω;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook