Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 10/5/2023 στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στο Ρέθυμνο, η συνάντηση για το σχεδιασμό της Μελέτης ενός Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών στο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη που αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνάντηση εκτός της οικοδέσποινας κας Μαίρης Λιονή, του ειδικού Συμβούλου της Περιφέρειας κου Δημήτρη Μιχελογιάννη και του Προέδρου και Aντιπροέδρου του Γεωπάρκου Ψηλορείτη κκ. Χαράλαμπου Φασουλά και Μανώλη Ψαρουδάκη, παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μαλεβιζίου και Φαιστού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, στελέχη του γεωπάρκου, καθώς και ο κος Φοίβος Τσαραβόπουλος, υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μονοπάτια της Ελλάδας» που έχει υλοποιήσει της αντίστοιχες μελέτες για την Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά και το Λασίθι.

Όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και την ευρύτερη περιοχή ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών για το μέσο επισκέπτη, που θα προσφέρουν με ασφάλεια, σύγχρονα μέσα σήμανσης και ερμηνείας και αντίστοιχη προβολή ένα νέο οικο-τουριστικό προϊόν που θα απευθύνεται στον υπεύθυνο επισκέπτη της Κρήτης αλλά και στο μαζικό τουρισμό. Οι διαδρομές αυτές θα πρέπει να σχεδιαστούν με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, που θα ξεκινούν ή θα ενώνουν οικισμούς της περιοχής, θα προβάλουν το σύνολο του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του Ψηλορείτη, και παράλληλα θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. Τα μονοπάτια θα πρέπει να μπορούν να συνδυαστούν με άλλες διαδρομές που έχουν υλοποιήσει ή σχεδιάζουν οι φορείς της περιοχής όπως και με το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 που διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη το γεωπάρκο του Ψηλορείτη.

Όπως τονίστηκε, η εκπόνηση είναι εφικτό να ξεκινήσει άμεσα ώστε το Φθινόπωρο το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη να έχει στα χέρια του έτοιμες όλες τις απαραίτητες μελέτες για την αναζήτηση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του έργου αυτού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook