Στο οπτικό υλικό διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – 6 Έλληνες ηλικίας από 28 έως 39 ετών διακρίνονται να μπαίνουν σε επιχείρηση στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας, προκειμένου να διαρρήξουν ένα μηχάνημα ΑΤΜ που βρίσκεται εκεί. Ωστόσο η Ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφερε την εξάρθρωση της συμμορίας.

Χτες τα ξημερώματα (11.05.2023) οι τέσσερις από τους έξι φαίνονται στο βίντεο-ντοκουμέντο να μπαίνουν από το παράθυρο της επιχείρησης. Ανεβαίνουν στα γραφεία και με μεταλλικές ράβδους προσπαθούν να ξηλώσουν όλες τις κάμερες ασφαλείας και τα συστήματα φωτοκυττάρων που υπήρχαν στο γραφείο. Μετά από λίγα λεπτά, -πιθανώς επειδή άκουσαν κάποιον θόρυβο- τους βλέπουμε να τρέχουν προς το παράθυρο για να φύγουν από το χώρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αυτή η ανεπιτυχής απόπειρα, ήταν και η τελευταία. Οι δράστες κατευθείαν μπήκαν στο αυτοκίνητο που έφερε κλεμμένες πινακίδες με την Ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μαζί με την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα να ακολουθούν και μετά από λίγα λεπτά να το ακινητοποιούν στην περιοχή της Νικόπολης.

Η Ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από επισταμένη έρευνα και συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να συλλέξει όλα τα κομμάτια του παζλ, πετυχαίνοντας την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των 6 ανδρών σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και για παρακολούθηση ραδιοφάσματος.

Πώς δρούσε η συμμορία

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι τα έξι άτομα είχαν φτιάξει μια σπείρα με σκοπό τη διάρρηξη ΑΤΜ και σπιτιών. Μετακινούνταν μάλιστα με αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης, στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.

Στην κατοχή τους είχαν ειδικό εξοπλισμό, για τη διάρρηξη των ΑΤΜ και των χρηματοκιβωτίων αλλά και συσκευές που προκαλούσαν παρεμβολές ή παρακώλυση σε ασύρματα συστήματα επικοινωνίας (jammer).

Στις αρχές Ιανουαρίου κατάφεραν να διαρρήξουν ΑΤΜ στην περιοχή της Θέρμης, απ’ όπου αφαίρεσαν 72.240 ευρώ. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Είχαν διαρρήξει σπίτια από τα οποία αφαιρερούσαν κοσμήματα, αλλά η δράση τους δεν έμενε σε αυτό. Έκλεβαν και μοτοσυκλέτες από τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς και πινακίδες κυκλοφορίας από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών και σε χώρο-καβάτζα της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο κλεμμένες μηχανές, μία πινακίδα κυκλοφορίας, αυτοσχέδιο κύκλωμα οξυγονοκοπής, διαρρηκτικά εργαλεία, φυσίγγια και γεμιστήρας καθώς και χρηματικό ποσό των 6.585 ευρώ

Επιπλέον, κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την πραγματοποίηση των διαρρήξεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι έξι συλληφθέντες, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες έκνομες ενέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook