«Πιστεύω ότι την τετραετία που πέρασε τίμησα την επιλογή σας, σας ευχαριστώ και σας ζητώ να συνεχίζουμε μαζί!». Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης κάλεσε τους πολίτες που παρευρέθηκαν στην αποψινή κεντρική του πολιτική εκδήλωση στα Χανιά να στηρίξουν με την ψήφο τους τον ίδιο και τη ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Στον κατάμεστο Δημοτικό Κήπο Χανίων, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε αρχικά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, όπως την πανδημία, τις τουρκικές προκλήσεις, τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και το Αιγαίο και την παγκόσμια έκρηξη τιμών, τονίζοντας ότι: «Όχι μόνο κερδίσαμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας 2015-2019, αλλά κάναμε άλματα. Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019».

Ο κ. Διγαλάκης στη συνέχεια προχώρησε σε έναν απολογισμό της θητείας τόσο ως υφυπουργού Παιδείας όσο και από τη θέση του εκπροσώπου του λαού των Χανίων στο κοινοβούλιο. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάργηση του ασύλου της ανομίας και στην απομάκρυνση καταλήψεων δεκαετιών από πανεπιστήμια και στην εφαρμογή πολιτικών που αντιστρέφουν το brain drain σε brain gain. Όπως είπε, υπήρξε σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα ενώ επανέλαβε το σταθερό του όραμα να μετατραπεί η Κρήτη σε εκπαιδευτικό κέντρο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως είπε η Κρήτη πληροί όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό καθώς έχει δυναμικά πανεπιστήμια, υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού και είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει αναφορά στη δημιουργία δικτύου πρότυπων και πειραματικών σχολείων στα Χανιά:

«Η απόφασή μου να παρακινήσω και να στηρίξω σθεναρά, από την πρώτη στιγμή, τις πρωτοβουλίες εκείνες που στόχο είχαν την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών σχολείων στα Χανιά δεν εδραζόταν μόνο στη βουλευτική μου ιδιότητα, άρα και στην ανάγκη να στηρίξω μια συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή. Εδραζόταν πρωτίστως στην πίστη μου, ως ακαδημαϊκός, και φυσικά ως Χανιώτης που επιθυμώ ο τόπος μου να προχωρά μπροστά διαρκώς, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα και οφέλη.

Λειτουργούν ήδη με εξαιρετική επιτυχία το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, ιδρύθηκαν Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ιδρυθεί και Πειραματικό Λύκειο, τα οποία θα λειτουργήσουν από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. Έτσι λοιπόν τα Χανιά αποκτούν ένα πλήρες Δίκτυο Πειραματικών Σχολείων»

Ο κ. Διγαλάκης μίλησε συν τοις άλλοις για τις παρεμβάσεις του σε θέματα του πρωτογενούς τομέα στα Χανιά αλλά και για τις πρωτοβουλίες του στον τομέα του τουρισμού που οδήγησαν στην αύξηση περίπου 35 περισσότερων αφίξεων ανά εβδομάδα στα Χανιά: «Για να το ποσοτικοποιήσουμε, θα σας πω το εξής: Αν σκεφτούμε ότι κάθε πτήση έχει περίπου 150 επιβάτες που ο καθένας αφήνει κατά μέσο όρο 700 ευρώ, το όφελος είναι 100.000 ευρώ ανά πτήση, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως στην τοπική οικονομία.

Παράλληλα, συνέχισα να παρακολουθώ την προμήθεια και εγκατάσταση του ραντάρ προσέγγισης, με επαφές αλλά και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Η Fraport γνωρίζει ότι το θέμα το παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε, γιατί δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας προμήθειας.»

Τέλος παρουσίασε τους βασικούς του στόχους για την επόμενη τετραετία:

  • Καλύτερες δουλειές και μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Στη Υγεία, αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα και με το κυβερνητικό πρόγραμμα για αναβάθμιση της υγείας στην περιφέρεια την επόμενη τετραετία.
  • Στην Εκπαίδευση, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Στον τουρισμό αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Προσθήκη νέων προορισμών και επέκταση της τουριστικής περιόδου με πολιτική παροχής κινήτρων οριζόντια σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Στο περιβάλλον. Συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Προστασία των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, του Μπάλου, της Φαλάσαρνας, του Ελαφονησίου.
  • Στον πρωτογενή τομέα, αξιοποίηση της χρηματοδότησης των 20 δισ. που πέτυχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να υπάρξει μια στροφή προς την πράσινη μετάβαση, τη βιολογική καλλιέργεια, το μηδενικό αποτύπωμα του άνθρακα, την πιο αποδοτική καλλιέργεια με χρήση νέων τεχνολογιών.

Στο τέλος της ομιλίας του ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων, είπε ότι τα 4 χρόνια που πέρασαν είχε την τιμή να εκπροσωπεί τα Χανιά, με ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, χωρίς ξύλινο λόγο, χωρίς αγκυλώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα: «Προσπάθησα να συνεισφέρω στην ανάπτυξη του νομού μας και είμαι περήφανος για αυτό. Οδηγούμαι από την αγάπη μου για τον τόπο και την τεχνογνωσία μου ως ακαδημαϊκός. Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στα Χανιά και το όραμά μου είναι ο τόπος μας να έχει τις υποδομές και τις υπηρεσίες που του αξίζουν!» κατέληξε ο κ. Διγαλάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook