Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου.

Σε δήλωση μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο πρόεδρο η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον κ. Χριστόφια τόνισε: "Εκτιμούμε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες σας για λύση του Κυπριακού". Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά "δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό".

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

"Στη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", κατέληξε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο "ιστορικό ορόσημο" και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε "συγκινητικό ενδιαφέρον" για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

Επίσης, είπε ότι διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "το όραμά του είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας".

ΑΠΕ-ΜΠΕ