Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του πρίγκιπα Χάρι το Σάββατο σε μια φαβέλα στα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια περιπολιών τους από κατοίκους που πέταξαν πέτρες και αποπειράθηκαν να τους χτυπήσουν με ρόπαλα, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Στη φαβέλα Κουμπλέξ ντου Αλεμάου, ένα σύνολο παραγκουπόλεων όπου ζουν περίπου 200.000 άνθρωποι, επιβλήθηκε πλήρης «ειρήνευση» στα τέλη του 2010, όταν χιλιάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί εισέβαλαν και εξεδίωξαν από αυτή συμμορίες λαθρέμπορων ναρκωτικών.

Ο ακόλουθος Τύπου της δύναμης επιβολής της τάξης, ο αντισυνταγματάρχης Φερνάντο Φαντατσίνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν τραυματίστηκε» στα επεισόδια. Οι στρατιώτες έκαναν χρήση σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα, περίπου στις 13:30 τοπική ώρα [18:30 ώρα Ελλάδας] σε πέντε σημεία της φαβέλας Βίλα Κρουζέιρου, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τις αρχές ίσως να σημαίνει πως «ενορχηστρώθηκαν» από συμμορίες που εκδιώχθηκαν από την περιοχή για να «προκαλέσουν προβλήματα» στην διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η επίσκεψη του 27χρονου βρετανού γαλαζοαίματου, που άρχισε περίπου στις 14:00 τοπική ώρα [19:00 ώρα Ελλάδας] πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια. Έφθασε με τελεφερίκ και έγινε δεκτός από παιδική χορωδία πριν να εγκαινιάσει την έδρα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία ενθαρρύνει τους κατοίκους να διαβάζουν.