Η ταυτότητα του Ζodiac Killer, ενός κατά συρροή δολοφόνου που δρούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Βόρεια Καλιφόρνια, αποτελεί μυστήριο εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονιών στην ιστορία των ΗΠΑ, που έχει εμπνεύσει μέσα στα χρόνια δεκάδες ερασιτέχνες «ντετέκτιβ» να ερευνήσουν τα ίχνη που άφησε πίσω του ο διαβόητος serial killer, προσπαθώντας να τον αποκαλύψουν την ταυτότητά του.

Η αποτυχία των αμερικανικών Αρχών να εξιχνιάσουν την υπόθεση έχει οδηγήσει πολλούς λάτρεις θεωριών συνωμοσίας – και οχι μόνο – στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους συγκάλυψη ως προς την ταυτότητα του ανθρώπου που σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο την περίοδο της δράσης του.

Ο δημοσιογράφος Τόμας Κόλμπερτ, ενας από τους ερασιτέχνες ερευνητές που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο στην ταυτοποίηση του Zodiac, ισχυρίζεται ότι, παρόλο που το FBI θεωρούσε ήδη από το 2016 ως ύποπτο έναν βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ονόματι Γκάρι Φράνσις Ποστ, δεν διερεύνησε αρκετά τα στοιχεία εις βάρος του. Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει ο ίδιος, επικαλούμενος έναν πληροφοριοδότη από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ήταν αρκετά σημαντικά αφού περιλάμβαναν ένα μερικό δείγμα DNA του Ποστ που τον συνέδεε μετους φόνους.

Ο «ύποπτος» αυτός έφυγε από τη ζωή το 2018 και ο Κόλμπερτ κάνει σήμερα λόγο για «συγκάλυψη» που προσβάλει τους συγγενείς των θυμάτων και τους ανθρώπους που περίμεναν δεκαετίες για να μάθουν την αλήθεια.

«Ο Ποστ είναι μυστικά καταχωρισμένος ως ύποπτος για τα εγκλήματα του Zodiac στους υπολογιστές του αρχηγείου του FBI ήδη από το 2016» αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε η ομάδα εθελοντών ερευνητών «Case Breakers» με επικεφαλής τον Κόλμπερτ. Το FBI από τη μεριά του εξακολουθεί να δηλώνει ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ανεξιχνίαστη, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενο «σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Η οργάνωση Case Breakers είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 ότι θεωρεί τον Ποστ ύποπτο για τουλάχιστον πέντε φόνους που σημειώθηκαν στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο το 1968 και το 1969. Σήμερα η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε ότι διαθέτει στοιχεία που συνδέουν τον εν λόγω άνδρα με όλους τους γνωστούς φόνους του Zodiac, συμπεριλαμβανομένου ενός έκτου θύματος από το 1966, που το FBI έχει αρνηθεί ότι συνδέεται με τον serial killer.

Οι Case Breakers πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία αγνόησε τα αποδεικτικά στοιχεία και έκανε σημαντικά λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης. «Όπως οι αστυνομικοί, έτσι και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αντιμετωπίζουν τεράστιο φόρτο εργασίας, αδιάκοπες απαιτήσεις εκπαιδευσης, περίεργους κανόνες και γραφειοκρατία. Όμως όταν κάποιος που φοράει σήμα ή στολή συνεργάζεται με άλλα πρόσωπα για να αποκρύψει υλικό, να παρακάμψει δύσκολες διαδικασίες ή να πει ψέματα για αποδεικτικά στοιχεία, βλάπτει τους εθελοντές μας και τις οικογένειες που περιμένουν απαντήσεις», επισημαίνει ο πληροφοριοδότης της ομάδας από το FBI.

Η οργάνωση, που αποτελείται από 40 «λαγωνικά», ζητά να επανεξεταστεί ο χειρισμός της υπόθεσης σε τοπικό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο για τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων όσο και για τους συγγενείς τους που παραμένουν στη ζωή. «Ως έθνος, τους έχουμε εγκαταλείψει», λέει ο ο Κόλμπερτ, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες των Αρχών είναι παράλογες και δεν βγάζουν κανέναν νόημα για εκείνους που  περιμένουν ακόμη απαντήσεις.

victims

Τα «στοιχεία» της οργάνωσης εις βάρος του Ποστ

Το 2021, οι Case Breakers ταυτοποίησαν ως βασικό ύποπτο για τις πολλαπλές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 τον βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας Γκάρι Φράνσις Ποστ.

Η ομάδα – η οποία αποτελείται από περίπου 40 ανεξάρτητους «ερευνητές» – ανακοίνωσε ότι ο Ποστ είχε δωρίσει πριν πεθάνει σε «αγαπημένα πρόσωπα» από την πόλη του όπλα και σφαίρες, που θα μπορούσαν δυνητικά να επιβεβαιώσουν ότι ήταν ο Zodiac. Δεν είναι σαφές αν αυτό το έκανε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε κάποιος μετά τον θάνατό του να «ακολουθήσει τα ίχνη» που άφησε πίσω του και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Όταν οι Case Breakers επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις αρμόδιες Αρχές  για να παρουσιάσουν τα στοιχεία που είχαν, κανένα αστυνομικό τμήμα και καμία υπηρεσία δεν δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα.

killer_1

Ο Κόλμπερτ, επικεφαλής της δεκαετούς έρευνας για την υπόθεση, ήταν εκείνος που έμαθε για πρώτη φορά για τα παράξενα «δώρα» που είχε κάνει ο Ποστ πριν πεθάνει σε φίλους και γείτονες, στην απομακρυσμένη πόλη όπου ζούσε και εργαζόταν ως μπογιατζής. Τα «δώρα» αυτά, όπλα και πυρομαχικά, παρέμεναν ανέγγιχτα στα υπόγεια των προσώπων που τα είχε χαρίσει ή συγγενών τους. Ο ερευνητής τα συγκέντρωσε και, με τη βοήθεια μελών της ομάδας, τα έστειλε σε τρία διαφορετικά εργαστήρια για να εξεταστούν.

Σήμερα, ο επικεφαλής των Case Breakers δηλώνει βέβαιος ότι η ταυτότητα του Zodiac έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας. «Οι άνθρωποί μου στο FBI λένε ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα στοιχεία “κλειδώνουν”. Έχουμε επίσης έξι άτομα που λένε πως ο Ποστ ομολόγησε σε αυτούς ότι είναι ο Zodiac» δήλωνε ο Κόλμπερτ σε συνέντευξή του στο Fox News το 2021.

O Zodiac έχει επιβεβαιωθεί πως διέπραξε τουλάχιστον πέντε δολοφονίες από το 1968 ως το 1969, αλλά ανέλαβε την ευθύνη για συνολικά 37, ενώ ενέπνευσε άλλους δολοφόνους κατά συρροή. Έβαζε στο στόχαστρο κυρίως νέα ζευγάρια και απολάμβανε να χλευάζει την αστυνομία και τα media, στέλνοντας επιστολές και κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες του. Το παρατσούκλι του προέρχεται από τις ίδιες τις επιστολές του, καθώς ήταν το όνομα με το οποίο είχε επιλέξει να τις υπογράφει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook