Η σειρά «Squid Game» του Netflix εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο της κινηματογραφικής βιομηχανίας και προκάλεσε πολλές συζητήσεις για την σκληρή υπόθεσή της, την ωμή βία αλλά και τα μηνύματά της. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που οι ιθύνοντες αποφάσισαν να μεταφέρουν το «παιχνίδι του καλαμαριού» στην πραγματικότητα: Ένα ριάλιτι βασισμένο στην κεντρική ιδέα της σειράς, χωρίς βέβαια τις εκτελέσεις όσων χάνουν.  

Στο «Squid Game: The Challenge» θα συμμετέχουν 456 διαγωνιζόμενοι διεκδικώντας ένα χρηματικό έπαθλο 4,56 εκατ. δολ. Πρόκειται για τους περισσότερους συμμετέχοντες και το μεγαλύτερο έπαθλο στην τηλεοπτική ιστορία. Όπως αποκάλυψε το Netflix η πρεμιέρα θα γίνει το Νοέμβριο. «Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αλλά σε αυτό το παιχνίδι, η χειρότερη μοίρα είναι να γυρίσεις σπίτι με άδεια χέρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Μπράντον Ριγκ, αντιπρόεδρος του τομέα ριάλιτι και ντοκιμαντέρ του Netflix, ανέφερε πως «μετατρέπουμε τον φανταστικό κόσμο του Hwang Dong-hyuk, με τις εμβληματικές σκηνές, σε πραγματικότητα, σε αυτόν τον τεράστιο διαγωνισμό και κοινωνικό πείραμα».

Πάντως ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς έχει εκφράσει στο παρελθόν τις ανησυχίες του για το παιχνίδι, υπογραμμίζοντας πως αλλάζει το κεντρικό μήνυμα για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Μια αλληγορία για την αγριότητα του συστήματος, ένα δράμα επιβίωσης, όπου άνθρωποι απελπισμένοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για το χρήμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ανακοίνωση για το ριάλιτι παιχνίδι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της σειράς.

«Ήταν το πιο σκληρό πράγμα που έχω ζήσει» – «Η παραγωγή το ήθελε αυτό»

Η έναρξη των γυρισμάτων στα τέλη Ιανουαρίου, στο Cardington Airfield, μια πρώην βάση της Βασιλικής Αεροπορίας, περίπου δύο ώρες μακριά από το Λονδίνο, είχε προκαλέσει επίσης θόρυβο, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες πως εξελίχθηκε σε μια πλήρη καταστροφή. «Ήταν το πιο σκληρό, το πιο κακό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είχε πει στο Rolling Stones ένας από τους διαγωνιζόμενους που αποχώρησε. «Ήταν σαν μια ανθρώπινη ιπποδρομία και μας συμπεριφέρονταν σαν να είμαστε ζώα», ανέφερε.

«Όλο το μαρτύριο που βιώσαμε δεν οφειλόταν στο παιχνίδι ή την αυστηρότητα των κανόνων. Ήταν η ανικανότητα της παραγωγής. Θέλησαν να κάνουν κάτι πάνω από τις δυνατότητές τους», τόνισε ένας άλλος διαγωνιζόμενος που επίσης αποχώρησε και μίλησε για την εμπειρία του στο περιοδικό.

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη παίκτες που αποχώρησαν επιβεβαίωσαν πως οι διαγωνιζόμενοι αναγκάστηκαν να παίξουν το παιχνίδι «Κόκκινο Φως, Πράσινο Φως» της σειράς σε απάνθρωπες συνθήκες, περνώντας έως και εννέα ώρες σε ένα παγωμένο υπόστεγο αεροδρομίου, υπό παγετό, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν και με γιατρούς να σπεύδουν κάθε λίγο να παρέχουν πρώτες βοήθειες στους συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν αντέξουν το υπερβολικό κρύο. Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον δέκα άτομα κατέρρευσαν.

«Είχαμε τρελαθεί. Ένα κορίτσι είχε καταρρεύσει και εμείς έπρεπε να στεκόμαστε σαν αγάλματα. Σε ποιον κόσμο αυτό είναι ανθρώπινο;» διερωτάται ένας πρώην διαγωνιζόμενος και προσθέτει: «Προφανώς, θα πηδούσες και θα βοηθούσες — αυτή είναι η ανθρώπινη φύση μας για τους περισσότερους από εμάς. Αλλά σίγουρα είναι ένα κοινωνικό πείραμα. Έπαιξαν με την ηθική μας και είναι άρρωστο. Είναι απολύτως άρρωστο».

«Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια δολάρια ως έπαθλο και αν μετακινηθείς, τίθεσαι εκτός», προσθέτει ένας άλλος. «Παρατήρησα πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν με την ιδέα πως θα αλλάξουν τη ζωή της οικογένειάς τους. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν. Κάποιος είπε: “Θα γυρίσω σπίτι με το έπαθλο, δεν με νοιάζει τι χρειάζεται”. Νομίζω ότι οι παραγωγοί το ήθελαν αυτό. Ήθελαν οι άνθρωποι να μην σκέφτονται την υγεία τους, να μην ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους».

Ένας παίκτης λέει ότι υπέστη κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και ρήξη τένοντα στο γόνατο. «Τα πόδια μου μούδιασαν εντελώς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όταν προσπαθούσε να μπει στην τουαλέτα αφού αποκλείστηκε από το παιχνίδι, έπεσε καθώς ανέβαινε τις σκάλες γιατί δεν αισθανόταν τα πόδια του. Μια άλλη παίκτρια λέει ότι εμφάνισε πνευμονία και λοίμωξη στο αυτί και δύο άλλοι παίκτες είχαν έντονο βήχα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με το Rolling Stone, λέγοντας πως επίσης είχαν κρυώσει.

Απαντώντας στην επισήμανση τι περίμεναν όταν δήλωναν συμμετοχή σε ένα παιχνίδι βασισμένο σε μια τέτοια τηλεοπτική σειρά, οι παίκτες που αποχώρησαν λένε ότι καθησυχάζονταν σε κάθε βήμα τους, καθώς η παραγωγή υποστήριζε πως ο διαγωνισμός θα ήταν ασφαλής, διασκεδαστικός και το πιο σημαντικό, δίκαιος για ένα χρηματικό ποσό που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Καταγγελίες για στημένους αγώνες

Εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες, οι παίκτες που αποχώρησαν ισχυρίζονται πως το παιχνίδι φαινόταν να ήταν στημένο από την αρχή. Όπως ανέφεραν στο Rolling Stones, ορισμένοι διαγωνιζόμενοι – αρκετοί εκ των οποίων influencer στα social media – φαινόταν να είχαν προεπιλεχθεί για να περάσουν στον επόμενο γύρο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού. Ένας ακόμη διαγωνιζόμενος που αποχώρησε είπε πως «σπρώχτηκαν» κάποιοι διαγωνιζόμενοι για να προβληθεί η ιστορία τους, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι είδε παίκτη που είχε αποκλειστεί να μπαίνει ξανά στο παιχνίδι.

«Δεν ήταν πραγματικά ένα παιχνίδι, αλλά ένα τηλεοπτικό σόου και εμείς απλώς ήμασταν το κερασάκι σε αυτό το σόου», σημειώνει ένας πρώην διαγωνιζόμενος, ενώ τρεις ακόμη παίκτες περιγράφουν αυτό που οι διαγωνιζόμενοι αποκαλούν «σφαγή των 38 δευτερολέπτων»: Μια μεγάλη ομάδα κατάφερε να περάσει τη γραμμή τερματισμού αρκετά πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος, ωστόσο η παραγωγή παρακολούθησε τα πλάνα και υποστήριξε πως όλοι είχαν αποκλειστεί. «Τρελάθηκαν», τόνισε ένας εκ των διαγωνιζόμενων.

Δύο ακόμη διαγωνιζόμενοι ισχυρίζονται πως έλαβαν μαζί τα αεροπορικά εισιτήρια αναχώρησης και επιστροφής, καθώς είχε ήδη προγραμματιστεί ο αποκλεισμός τους. «Αντί για Squid Game, το αποκαλούν “Rigged Game” (στημένο παιχνίδι)», συμπληρώνει ένας ακόμη πρώην παίκτης.

Η απάντηση της παραγωγής

To Netflix, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε εν μέρει πως υπήρξαν τρεις περιπτώσεις που χρειάστηκε να προσφερθεί ιατρική βοήθεια, όχι όμως για κάτι σημαντικό, και υπερασπίστηκε την ασφάλεια της παραγωγής. Σε κοινή δήλωση με τα στούντιο παραγωγής, «The Garden» και «Studio Lambert», επισημάνθηκε πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός για μη τήρηση του ανταγωνισμού και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παικτών είναι απλώς αναληθείς».

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για τους διαγωνιζόμενους, ενώ ένας ανεξάρτητος κριτής επιβλέπει κάθε παιχνίδι για να διασφαλίσει πως οι κανόνες τηρούνται για όλους», τονιζόταν ακόμη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook