Με νέα του ανάρτηση ο Διευθυντής  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός για την εξέλιξη των σεισμών στην περιοχή της Μεσαράς, μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης «κατόπιν συνεργασίας με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Παν/μιου Θεσσαλονίκης και το φίλο Καθηγητή Κώστα Παπαζάχο καταλήξαμε ότι το σεισμογόνο ρήγμα είναι μήκους που δεν μπορεί να δώσει πάνω από το μέγεθος το οποίο έδωσε, είναι πλαγιοκατακόρυφο με κλίση 60ο προς Νότο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των μετασεισμών που έχουμε καταγράψει και αναλύσει, με το βάθος (βλ σχήματα).

Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ο 5.1 ήταν ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ  πάντως η αναμενόμενη πλούσια μετασεισμική δράση απαιτεί προσοχή ιδιαίτερα όταν περνάμε δίπλα από παλιά σπίτια και μάντρες. Φυσικά να ακολουθούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα γνωστά μέτρηση σεισμικής προφύλαξης όπως η στερέωση βαριών επίπλων. Αντικειμένων κλπ..

Επίσης θέλει προσοχή στο επαρχιακό δίκτυο μήπως έχουν πέσει ογκόλιθοι στο δρόμο. Τα πρανή της περιοχής είναι επιρρεπή σε κατολισθήσεις  όπως έγινε λόγω βροχοπτώσεων και πριν λίγους μήνες.»

Να σημειωθεί πως σε προηγούμενη σημερινή του ανάρτηση περίπου στις 15:00 ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε παρουσιάσει την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας αναφέροντας πως «βαίνει φυσιολογικά και  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ  ο κίνδυνος μεγαλύτερου σεισμού.

Συνολικά έχουμε καταγράψει έως τώρα:

  • 40 μετασεισμούς 0-1.9
  • 10 μετασεισμούς μεγέθους 2.0-2.4
  • 15 μετασεισμούς μεγέθους  2.5-2.9
  • 6 μετασεισμούς μεγέθους  3.0-3 ,4
  • 4 μετασεισμούς μεγέθους 3.5-3.9
  • 1 μετασεισμό μεγέθους 4.0-4.4
  • 1 μετασεισμό μεγέθους 4.5-5.1

Σύνολο 78 μετασεισμοί

Παράλληλα ο κ. Τσελέντης άφηνε αιχμές κατά κάποιων που κινδυνολογούν γράφοντας:

«Το να βγαίνει κάποιος για το 1 λεπτό δημοσιότητας και να μας μιλά για 6.1R που κάποτε έκανε στο ρήγμα της Πόμπιας με μηδαμινές πιθανότητες παίζει με την αγωνία του κόσμου.

Μα το ίδιο μας έκανε και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο τουρισμό για τη Λέσβο, την Εύβοια τη Θήβα, τα Ιόνια, το Δυτ. Κορινθιακό και μόλις χθές το Ξυλόκαστρο. Παρακαλώ τους κατοίκους να ακούνε του θεσμοθετημένους φορείς και να κλείνουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες. Ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook