Απορίες και ερωτήματα εγείρονται για το πώς ένα μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, της τάξεως των 52.000 ευρώ, μπορεί να εξυπηρετήσει ένα υψηλό επίπεδο ζωής, το οποίο περιλαμβάνει ένα τεράστιο σπίτι στα βόρεια προάστια, ιδιωτικά σχολεία των παιδιών, πολυτελή αυτοκίνητα, οικιακές βοηθούς και καλοπέραση με πανάκριβα ταξίδια.

Ο μέσος Ελληνας εργαζόμενος ασφαλώς αδυνατεί να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο πρότυπο ζωής. Ομως, ο Νίκος Παπανδρέου, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, καταφέρνει και με το παραπάνω να ανταποκριθεί στις κάθε λογής υποχρεώσεις που απαιτεί η διαβίωσή του στη ζηλευτή Εκάλη.

Ο συγγραφέας και περιοδικά ασκών χρέη αρθρογράφου σε διάφορα έντυπα Ν. Παπανδρέου, απαντώντας πρόσφατα σε επικριτικά δημοσιεύματα για «υψηλές δαπάνες διαβίωσης, που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του», επικαλέστηκε τις φορολογικές του δηλώσεις, οι οποίες «δίνουν επαρκείς εξηγήσεις και αιτιολογούν το κόστος ζωής της οικογένειάς του».

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Real news, το δηλωθέν εισόδημα του Ν. Παπανδρέου το 2011 (για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ανερχόταν στο ποσό των 29.500 ευρώ (από ελευθέρια επαγγέλματα), ενώ περίπου 21.500 ευρώ είχε δηλώσει και η σύζυγός του από μισθωτές υπηρεσίες. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα των 51.000 ευρώ τον χρόνο, από το οποίο είχε επιστροφές φόρου περίπου 10.000 ευρώ, δεν επαρκεί ούτε για το ετήσιο ενοίκιο του σπιτιού στην Εκάλη. Με βάση εκτιμήσεις κτηματομεσιτικών γραφείων, στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου βρίσκεται το σπίτι που ενοικιάζει η οικογένεια, το κόστος μίσθωσης υπολογίζεται σε 4.000-5.000 ευρώ τον μήνα. Εκτός και αν πρόκειται για… παραχώρηση ή φιλική τιμή από πλευράς του ιδιοκτήτη.

Το ενδεχόμενο να δημιουργήθηκε κομπόδεμα από παλαιότερες εποχές δεν δείχνει ισχυρό, αφού τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών δεν δικαιολογούν την ύπαρξη μεγάλων αποταμιεύσεων. Ο Ν. Παπανδρέου δήλωσε το 2010 περίπου 33.000 ευρώ, το 2009 παρουσίασε 35.000 ευρώ, το 2008 είχε 68.000 ευρώ και το 2007 δήλωσε εισόδημα της τάξεως των 81.000 ευρώ. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και τα εισοδήματα της συζύγου του, τα οποία κινούνται στα επίπεδα των 21.000 ευρώ τον χρόνο.

Αντιφάσεις

Η αντίφαση μεταξύ της οικονομικής πραγματικότητας και του τρόπου ζωής του Ν. Παπανδρέου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει το δίχτυ προστασίας, λόγω κυρίως της αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, έχει ανοίξει την όρεξη πολλών να διερευνήσουν τα δρώμενα της οικογένειας. Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν οι αναφορές, ενίοτε και οι καταγγελίες, για τις δραστηριότητες του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ουδέποτε διαψεύστηκαν αναφέρουν ότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, είχε παραλάβει ογκώδη φάκελο σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αδελφού του. Τότε, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είχαν συστήσει ψυχραιμία και μυστικότητα, προκειμένου να μη λάβει το θέμα διαστάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, ο οποίος εντός Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην οικογένεια Παπανδρέου για παράνομο πλουτισμό. Οποιος μάλιστα τόλμησε να γράψει ή να κάνει αναφορές σχετικά με το θέμα απειλήθηκε με μηνύσεις εκ μέρους του Ν. Παπανδρέου. Τα πράγματα ηρέμησαν και σε μεγάλο βαθμό το θέμα αποσιωπήθηκε.

Μετά την πτώση του Γ. Παπανδρέου, το θέμα άρχισε να αναψηλαφείται και φαίνεται να επανέρχεται, διά… χειρός μάλιστα κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διοχετεύουν στον Τύπο πληροφορίες διαφόρων ειδών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού δεν παύει να ανησυχεί. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι πραγματοποιούνται συχνά – πυκνά συναντήσεις στο Καστρί, προκειμένου να μην επανέλθει η υπόθεση στη δημοσιότητα. Κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι το ζήτημα θα έχει συνέχεια, αφού πολλά από τα κατά καιρούς δημοσιευμένα στοιχεία έχουν φτάσει και στη Συγγρού και η Νέα Δημοκρατία διερευνά την υπόσταση των καταγγελιών.

Από το διαμέρισμα στα Βριλήσσια στη βίλα της Εκάλης

Η περυσινή μετακόμιση στα βόρεια προάστια, τα ταξίδια στο εξωτερικό και τα γεύματα εργασίας με… επενδυτές.

Από την Εκάλη στο Αμπου Ντάμπι και από εκεί στη Μύκονο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η πολυτελής ζωή του Νίκου Παπανδρέου έχει προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας, προκαλώντας παράλληλα ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει κανείς σε ένα τόσο «απαιτητικό» lifestyle, με μόλις 52.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο! Η τελευταία φορά που στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του ήταν όταν, από ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών στα Βριλήσσια, μετακόμισε σε μια μεζονέτα 530 τετραγωνικών στην Εκάλη, μαζί με τη σύζυγό του Αλεξία Κληρονόμου και τα δυο τους παιδιά. Οπως είχε αποκαλύψει τότε το «Πρώτο Θέμα», η βίλα ανήκε στον μουσικοσυνθέτη Φοίβο Τασσόπουλο και, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, το ενοίκιο της κατοικίας υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα από 4.000 έως 5.000 ευρώ. Οπως, όμως, είπε ο ίδιος ο Ν. Παπανδρέου απαντώντας στο δημοσίευμα, η βίλα δεν του ανήκει και εκεί μένει με ενοίκιο. Παρ’ όλα αυτά, τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού που υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν διόλου ευκαταφρόνητα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το ένα εκ των παιδιών πάει σε βρετανικό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των βορείων προαστίων, που παρέχει τις υπηρεσίες του τιμολογώντας τους γονείς με τα ακριβότερα δίδακτρα στη χώρα, ύψους 12.000 ευρώ ετησίως».

Και μπορεί η Porsche Carrera και το SUV της BMW που φωτογραφήθηκαν στο γκαράζ της οικίας του να ανήκουν σε επισκέπτες και όχι στον ίδιο, όπως λέει ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, όμως τα αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό και οι διακοπές σε κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν «δαπανηρή υπόθεση». Χαρακτηριστικές είναι οι περσινές πασχαλινές διακοπές του στο ξενοδοχείο Creta Palace του Ρεθύμνου, οι οποίες προκάλεσαν επικριτικά δημοσιεύματα.

Προκλητικές χαρακτηρίσθηκαν και οι διακοπές τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μύκονο, όπου ήταν προσκεκλημένος στον μυθικό γάμο του Λιβανέζου δισεκατομμυριούχου Ρόναλντ Σαγκουρί. Ο γάμος στοίχισε περισσότερα από 2.000.000 ευρώ και από το νησί κυριολεκτικά παρέλασε όλο το διεθνές jet set, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη πλούτου και χλιδής.
Και βέβαια, ο πολυάσχολος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού συνηθίζει να γευματίζει με επιχειρηματίες σε κεντρικά ξενοδοχεία στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, προσελκύοντας επενδύσεις.

Δραστηριότητες

Επιχειρήσεις και επενδύσεις…

Ο Νίκος Παπανδρέου μπήκε αρκετές φορές στο «στόχαστρο» του Τύπου λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Το 2011 εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο της Omega Bank, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την «αμαρτωλή» Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Λίγο καιρό νωρίτερα μετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΜΨΑ Α.Ε., μέλος του οποίου ήταν και ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Green Tank, μιας τράπεζα ιδεών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Αγραφιώτης, ο σύμβουλος του Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς και ο Σπύρος Βούγιας.

Το 2010, με τη σύζυγο του και τον δικηγόρο Αγγελο Καραχάλιο ίδρυσαν την Best Financial Consulting Film Α.Ε., η οποία όμως έκλεισε λόγω μη καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60.000 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ίδρυσε μόνος του την Top Cultural and Financial Film ΜΕΠΕ, στη λεωφόρο Συγγρού 40-42. Με μετοχικό κεφάλαιο 6.000 ευρώ, αντικείμενο της εταιρείας είναι -μεταξύ άλλων- η παροχή υπηρεσιών συμβούλων, η εκπόνηση μελετών οικονομικού χαρακτήρα και το risk management.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook