Η Κρήτη για πρώτη φορά «βάφτηκε» ολόκληρη μπλε με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώνει και στο νησί όπως και σχεδόν σε όλη την χώρα υψηλά ποσοστά. Η χθεσινή ψηφοφορία υπήρξε «ντέρμπι» για τους υποψηφίους με αρκετούς να «κονταροχτυπιούνται» για μια θέση στη βουλή.

Η χθεσινή αναμέτρηση φέρνει και ένα αεράκι ανανέωσης καθώς οι 6 από τους 16 βουλευτές που εκλέχτηκαν στο νησί θα βρεθούν για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής.

Αναλυτικά η Κρήτη στέλνει 16 βουλευτές στην Βουλή και συγκεκριμένα 4 από το νομό Χανίων, 2 από το νομό Ρεθύμνης, 8 από το Ηράκλειο και 2 από το Λασίθι.

Από τους 16 Κρητικούς βουλευτές που μπαίνουν στην βουλή οι 7 είναι από το κόμμα της ΝΔ, οι 4 από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, οι 3 από το ΣΥΡΙΖΑ και 2 από το ΚΚΕ.

Νομός Χανίων

Ειδικότερα τα Χανιά εκλέγουν 4 βουλευτές με τους δυο να προέρχονται από το κόμμα της ΝΔ, έναν από το ΣΥΡΙΖΑ και έναν βουλευτή να εκλέγεται για πρώτη φορά από το ΚΚΕ.

Ανάμεσα στους Χανιώτες βουλευτές βρίσκονται δυο νεοεισερχόμενοι, οι οποίοι θα μπουν για πρώτη φορά στην βουλή ενώ οι άλλοι δυο έχουν το δικό τους «βαρύ» βουλευτικό παρελθόν. Μάλιστα φέτος η γυναίκα παρουσία είναι ισχυρή καθώς από τους τέσσερις βουλευτές οι δυο είναι γυναίκες.

Πρόκειται για τις Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη από την ΝΔ, τον Παύλο Πολάκη από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξανδρο Μαρινάκη από το ΚΚΕ.

Οι σταυροί με ενσωμάτωση στο 93,04%

Νομός Ηρακλείου

Το Ηράκλειο στέλνει 8 βουλευτές στην βουλή ανάμεσα τους και το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Από τους βουλευτές που εκλέγονται από τον νομό Ηρακλείου οι τρεις προέρχονται από την ΝΔ με τους δυο να έχουν διατελέσει και στο παρελθόν βουλευτές και έναν να αποτελεί new entry.

Παράλληλα στη βουλή θα βρεθούν δυο βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και οι δυο έμπειροι καθώς έχουν διατελέσει βουλευτές και στο παρελθόν, δυο από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και έναν από το ΚΚΕ.

Πρόκειται για τους Λευτέρη Αυγενάκη, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη από την ΝΔ, τους Χαράλαμπο Μαμουλάκη και Σωκράτη Βαρδάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ελένη Βατσινά από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και τον Μανώλη Συντυχάκη από το ΚΚΕ.

Οι σταυροί με ενσωμάτωση στο 92,47%

Νομός Ρεθύμνης

Από το Ρέθυμνο δυο βουλευτές θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής με έναν να προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να έχει διατελέσει βουλευτής και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και μια νέα παρουσία από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ωστόσο με πολυετή πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη από την ΝΔ και τον Μανώλη Χνάρη από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Οι σταυροί με ενσωμάτωση στο 88,99%

Νομός Λασίθι

Τέλος το Λασίθι στέλνει δυο βουλευτές στην βουλή, ένα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος έχει εκλεγεί αρκετές φορές βουλευτής στο παρελθόν και μια βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ η οποία θα βρεθεί στην βουλή για πρώτη.

Πρόκειται για τον Γιάννη Πλακιωτάκη από το κόμμα της ΝΔ και την Κατερίνα Σπυριδάκη από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Οι σταυροί με ενσωμάτωση στο 96,56%

Οι 16 βουλευτές που εκλέγονται στην Κρήτη ανά κόμμα

Οι 7 βουλευτές που εκλέγονται με την ΝΔ

Ντόρα Μπακογιάννη (Χανιά)

Σέβη Βολουδάκη (Χανιά)

Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρέθυμνο)

Λευτέρης Αυγενάκης (Ηράκλειο)

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης (Ηράκλειο)

Μάξιμος Σενετάκης (Ηράκλειο)

Γιάννης Πλακιωτάκης (Λασίθι)

Οι 4 βουλευτές που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Νίκος Ανδρουλάκης (Ηράκλειο)

Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο)

Μανώλης Χνάρης (Ρέθυμνο)

Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασίθι)

Οι 3 βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Παύλος Πολάκης (Χανιά)

Χαράλαμπος Μαμουλάκης (Ηράκλειο)

Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο)

Οι 2 βουλευτές που εκλέγονται με το ΚΚΕ

Αλέξανδρος Μαρινάκης (Χανιά)

Μανώλης Συντυχάκης (Ηράκλειο)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook