Η Πράξη EduTourism στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη και στην Κύπρο αναπτύσσοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο εκπαιδευτικού τουρισμού για νέους 16-25 ετών.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Πράξης είναι ο σχεδιασμός διαδρομών εκπαιδευτικού τουρισμού στις περιοχές παρέμβασης. Σχεδιάστηκαν συνολικά οκτώ (8) διαδρομές στην Κρήτη, έξι (6) στην Κύπρο και (3) διασυνοριακές διαδρομές συνδέοντας ιστορικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά την Κρήτη και την Κύπρο. Οι διαδρομές θα συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του EduTourism συνοδευόμενες από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περιγραφές για όλους τους προορισμούς.

Μια από τις διαδρομές της Κρήτης αφορά σε ιστορικούς προορισμούς στους νομούς του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και περιλαμβάνει το Ενετικό κάστρο Φορτέτζα, τον Πύργο Μαρουλά, το Σπήλαιο Μελιδονίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τη Νεκρόπολη στο Φουρνί Αρχανών.

Ξεκινώντας τη διαδρομή μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ενετικό κάστρο Φορτέτζα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου. Το κάστρο χτίστηκε από τους Βενετούς τον 16ο αιώνα και έχει αστερόμορφο σχήμα. Οι κατοικίες στο εσωτερικό του αυξήθηκαν μετά την κατάληψη του από τους Τούρκους, ωστόσο τα κτίρια βρίσκονταν σε κακή κατάσταση και στις αρχές του 20ου αιώνα σταδιακά οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν εκτός του φρουρίου και τα ερειπωμένα κτίσματα κατεδαφίστηκαν.

Επόμενος προορισμός αποτελεί ο Πύργος Μαρουλά που είναι σημείο αναφοράς του οικισμού του Μαρουλά, που στέκει επιβλητικός και είναι ορατός από μεγάλη απόσταση. Ο Πύργος κατασκευάστηκε από τους Ενετούς περίπου τον 16ο αιώνα. Είναι τριώροφος με ύψος 14 μέτρα και έχει οπτική επαφή με τη Φορτέτσα Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Σπήλαιο του Μελιδονίου που είναι γνωστό και ως Γεροντόσπηλιος. Το Σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, της ιστορικής του σημασίας αλλά και της περιβαλλοντικής του αξίας. Η πρώτη αίθουσα του είναι προσβάσιμη στο κοινό ενώ οι βαθύτερες βαθύτερες είναι κλειστές λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών.

Η διαδρομή συνεχίζεται στο κέντρο του Ηρακλείου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο που αποτελεί ένα από το τα παλιότερα και μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Μεταξύ των αναρίθμητων εκθεμάτων, η μινωική συλλογή του μουσείου είναι η σημαντικότερη και πληρέστερη παγκοσμίως, και έτσι δίκαια θεωρείται ως το κυριότερο μουσείο μινωικού πολιτισμού. Το μουσείο, είναι εξοπλισμένο με αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και εργαστήρια, υποδομές που ενθαρρύνουν την οργάνωση επιτόπιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Ο τελευταίος προορισμός, η Νεκρόπολη στο Φουρνί Αρχανών, βρίσκεται στο λόφο ανάμεσα στις Άνω και Κάτω Αρχάνες και κοντά́ στο μινωικό́ οικισμό́ των Αρχανών. Η Νεκρόπολη αποτελεί έναν από́ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Η χρήση της χρονολογείται από το 2400 π.Χ. ως το 1200 π.Χ. και τα περισσότερα ταφικά κτίρια εμφανίζουν μια μακρά περίοδο χρήσης με αλλεπάλληλες ταφές.

Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook