Σε αναζήτηση τρόπων για να διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές σημαντικές ποσότητες αμνοεριφίων βρίσκονται κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί οι οποίοι – εν όψει του Πάσχα – θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως άλλο πράγμα η διακίνηση κρέατος και άλλο η διακίνηση…πατάτας.

Οι υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις στην περίπτωση του κρέατος είναι πολύ πιο αυστηρές προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών.

Και σε ότι αφορά στα πρώτο στάδια, της οργάνωσης του «κινήματος του οβελία» φαίνεται πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως από τον σύλλογο Ανωγείων ή από τον συνεταιρισμό Θράκης, θα παίρνουν συγκεκριμένες παραγγελίες από πολίτες μέσω και φορέων, (π.χ. υπάρχει ενδιαφέρον από τον σύλλογο υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης) .

Τα αμνοερίφια θα σφάζονται σύμφωνα με την νομοθεσία , στα σφαγεία και θα εκδίδονται τα τιμολόγια που απαιτούνται.

Όμως φαίνεται πως το σχέδιο για διακίνηση των αμνοεριφίων με φορτηγά – ψυγεία για την απευθείας διάθεσή τους σε εκείνους που τα έχουν παραγγείλει, «σκοντάφτει» στην διάταξη που ορίζει σαφώς, ότι η πώληση κρεάτων επιτρέπεται μόνο από «νόμιμα σημεία πώλησης».

Και ως τέτοια θεωρούνται μόνο τα καταστήματα εμπορίας κρεάτων ή οι ψυκτικές αποθήκες.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, διευθυντής κτηνιατρικής υπηρεσίας «απαγορεύεται η πώληση κρεάτων μέσω οποιουδήποτε οχήματος ακόμη και αν πρόκειται για φορτηγό-ψυγείο».

Το ζητούμενο λοιπόν για τους κτηνοτρόφους είναι να βρούν ψυκτικές αποθήκες (και τέτοιες υπάρχουν αρκετές και στην Κρήτη) είτε ιδιωτών, είτε Αγροτικών Συνεταιρισμών, και να διαθέσουν από εκεί τα αμνοερίφια απευθείας στους καταναλωτές.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει σε ποια τιμή θα το πωλούν, αλλά ο καταναλωτής να το προμηθεύεται από ένα σταθερό σημείο που να τηρεί τις νόμιμες προυποθέσεις» μας είπε ο ίδιος.

Βέβαια ίσως η διαδικασία αυτή να επιφέρει μια μικρή επιβάρυνση στις τιμές που είχαν υπολογίσει οι κτηνοτρόφοι, αλλά και πάλι η αφαίρεση του χονδρεμπορικού κέρδους θα έχει όφελος για τον καταναλωτή.

Πάντως, ακόμη και να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, οι ποσότητες αμνοεριφίων που θα διακινηθούν απευθείας στους καταναλωτές θα είναι ελάχιστες - συγκριτικά με τις ...πατάτες.

Και αυτό γιατί αφενός είναι σχετικά λίγοι εκείνοι οι πολίτες που έχουν πλέον την δυνατότητα να αγοράσουν ολόκληρο αμνοερίφιο και αφετέρου, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι-συνεταιρισμοί, κλείνουν κάθε χρόνο - εν όψει του Πάσχα - συγκεκριμένες συμφωνίες για την διάθεση χιλιάδων σφαγμένων ζώων σε συγκεκριμένους εμπόρους και δίκτυα super markets.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]