Η περιοχή για πολλά χρόνια ήταν δυσπρόσιτη καθώς δεν υπήρχε κάποια μέριμνα ώστε να διατηρείται το σημείο καθαρό, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα αναξιοποίητο κομμάτι ιστορίας, χωρίς να λαμβάνει την δέουσα προσοχή.

Ωστόσο τα δεδομένα για τη δυτική τάφρο πρόσφατα άλλαξαν, καθώς η επιχείρηση εξωραϊσμού της περιοχής έχει ήδη ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια που διασχίζουν ολόκληρη την τάφρο καθιστώντας κάθε γωνία της προσβάσιμη στο κοινό που θέλει να την εξερευνήσει. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παγκάκια σε διάφορα σημεία του μονοπατιού αλλά και κάδοι σκουπιδιών.

Όσον αφορά το αναξιοποίητο, μέχρι στιγμής, έδαφος, έχουν ήδη γίνει ορισμένες δενδροφυτεύσεις αλλά και μεταφυτεύσεις λουλουδιών και θάμνων. Χαρακτηριστικός είναι ένας τοίχος της τάφρου ο οποίος έχει ενισχυθεί με ειδικά υλικά ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει διάφορα είδη λουλουδιών και αναρριχητικών φυτών τα οποία έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που εξιστορούν την ιστορική βαρύτητα του σημείου με κείμενα και εικόνες, ενώ από δίπλα βρίσκονται τοποθετημένες πλάκες μεταφράζοντας τις πινακίδες σε κώδικα μπράιγ, σε μία πολύ όμορφη κίνηση συμπερίληψης και τυφλών ατόμων.

Η επιχείρηση αξιοποίησης της δυτικής τάφρου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, ειδικά για ένα σημείο που ήταν για χρόνια «ξεχασμένο». Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο σημείο είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Συγκεκριμένα, σε διάσπαρτα μέρη της τάφρου υπάρχουν αφρόντιστα σημεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την είσοδο της περιοχής, όπου υπάρχουν σκουριασμένα ρολόγια ρεύματος, ενώ παρακάτω βρίσκονται κομμένοι σωλήνες, καγκελόπορτες με σήμα κινδύνου αλλά και αφρόντιστες, παλιές δεξαμενές.

Ούτε και το έδαφος, όμως, χαίρει καλύτερης αντιμετώπισης, καθώς τα ξερά φύλλα, κλαδιά, το χώμα και οι πέτρες παραμένουν οι πρωταγωνιστές της τάφρου. Παράλληλα, τα δέντρα που έχουν ήδη φυτευτεί, φαίνεται πως στέκουν κάπως παραμελημένα, εγείροντας το ερώτημα αν έχει γίνει παύση σε αυτό το κατά τα άλλα ωραίο εγχείρημα.

Σε γενικές γραμμές, ο εξωραϊσμός και η αξιοποίηση της τάφρου ήταν καιρό απαραίτητη για την πόλη μας. Παρά το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν αστοχίες που μαρτυρούν κάποια παραμέληση, ελπίδα των ντόπιων είναι η περιοχή να γίνει προσιτή στον κόσμο, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα ένα από τα πιο ιστορικά σημεία των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook