Άμεσα ξεκινούν από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες για την αποσυναρμολόγηση του παλιού θεάτρου και την κατασκευή νέου στο χώρο της Ανατολικής Τάφρου.

Όπως επεσήμαναν τόσο ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης όσο και ο προϊστάμενος του Γραφείου Χανίων της Επιστημονικής Επιτροπής Οχυρώσεων Κρήτης, Μιχάλης Ανδριανάκης, κατά την κοινή επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν στο χώρο, σήμερα, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, «το νέο θέατρο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και τους θεατές», εξέφρασαν δε την βεβαιότητα ότι τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιαστούν θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα έως το τέλος Ιουνίου και να αποδοθεί στην κοινωνία».

«Αύριο το πρωί, θα ξεκινήσει η αποσυναρμολόγηση του υφιστάμενου μεταλλικού θεάτρου. Εμείς, ως Δήμος έχουμε αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς και φύλαξης των ξύλινων κατασκευών και των σωληνώσεων.

Ξεκινάμε ένα αγώνα δρόμου για τη δημιουργία του νέου θεάτρου. Παρά τις δυσκολίες, τις «τρικλοποδιές», τις ενστάσεις και τη γραφειοκρατία, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς για να κατασκευάσουμε ένα νέο, καλαίσθητο και φιλικό, προς το θεατή αλλά και το περιβάλλον, θέατρο σε αντικατάσταση του παλαιού και προβληματικού, το οποίο θα απολαμβάνουν όλοι οι Χανιώτες αλλά και οι επισκέπτες του τόπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Κάλεσε ακόμη σε «συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την άμεση ολοκλήρωση του έργου», το οποίο, ως γνωστόν, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδριανάκης, επεσήμανε ότι το υφιστάμενο θέατρο, από το 1991 που κατασκευάστηκε – χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες - προσβάλλει το χώρο, προθέτοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει για την απομάκρυνση του, κάτι που επιτέλους – με την παρούσα Δημοτική Αρχή - γίνεται πραγματικότητα.

«Σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, το Γραφείο Χανίων της Επιστημονικής Επιτροπής Οχυρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε κατ’ αρχήν στη σύνταξη μίας μελέτης, ώστε το νέο θέατρο να είναι φιλικό προς το χώρο, το μνημείο και τους πολίτες που θα απολαμβάνουν τις παραστάσεις» σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης συμπληρώνοντας ότι «συνδυάζουμε έτσι, μία ενδιάμεση ανάδειξη των οχυρώσεων».

Ερωτώμενος τέλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης των οχημάτων στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου, ο κ. Ανδριανάκης τόνισε ότι «βάση μίας απόφασης του ΥΠΠΟ από το 2008, επιχειρείται μία σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, αρχικά – και ως ενδιάμεση λύση για τις ανατολικές οχυρώσεις - με διαμόρφωση του χώρου της Ρεγγίνας, μέχρι την οριστική λύση με την δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Εθνικό Στάδιο, ένα θέμα, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων».

Σημειώνεται ότι στο χώρο της Ανατολικής Τάφρου, παραβρέθηκαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Δημήτρης Λειψάκης και Νίκος Ξυνίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Νίκος Βλαζάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.