Την πολιτική της κυβέρνησης για την κρουαζιέρα παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Θάνος Πάλλης, σε ειδική εκδήλωση της Ελληνικής αντιπροσωπίας στα πλαίσια της σημαντικότερης, παγκόσμιου ενδιαφέροντος συνάντησης του κλάδου της κρουαζιέρας που πραγματοποιείται 12-15 Μαρτίου στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεριμένα, ο κ. Πάλλης επιβεβαίωσε ότι η εξαγγελθείσα απελευθέρωση του καμποτάζ θα είναι γεγονός τις προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας ένα φιλικότερο και ελκυστικότερο περιβάλλον για τη δραστηριοποίηση εταιρειών στην χώρα μας.

Διατάξεις όπως η κατάργηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στους λιμένες και η απελευθέρωση των μικρής κλίμακας λιμενικών έργων από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, έγιναν με θετικά σχόλια αποδεκτές από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η εφαρμογή του συστήματος κράτησης (berth allocation) με έμφαση στην υιοθέτηση των διεθνών πρακτικών και δεσμεύθηκε για την έγκαιρη οριστικοποίηση των τιμολογιακών πολιτικών των ελληνικών λιμένων κρουαζιέρας.

Από την πλευρά τους οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να ενεργοποιηθούν με περισσότερες κρουαζιέρες σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, ενώ επισήμαναν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη λειτουργία τερματικών σταθμών κρουαζιέρας μέσω παραχωρήσεων.

Η φετινή παρουσία της Ελληνικής συμμετοχής με την ενιαία συμμετοχή στο Εθνικό περίπτερο των κύριων φορέων της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, τον ΕΟΤ και την ΕΛΙΜΕ, κρίνεται ιδιαίτερα πετυχημένη, μέσω της ενεργής συμμετοχής του ΕΟΤ στην προετοιμασία, δημοσιοποίηση και προβολή της προσπάθειας της χώρας, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσίαση των σημείων ενδιαφέροντος για την κρουαζιέρα (χερσαίοι προορισμοί και λιμάνια υποδοχής των κρουαζιερόπλοιων) και ταυτόχρονα στην οικονομικότερη διοργάνωση της συμμετοχής.

Στα πλαίσια του Εθνικού περιπτέρου συμμετείχαν τα λιμάνια του Πειραιά, Πάτρας, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας Χανίων και Κεφαλονιάς.