Μεγάλη ήταν η μείωση της απασχόλησης το 2011 και στο ελληνικό εμπόριο, ωστόσο, όμως, ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η εικόνα στο εμπόριο παρακολουθεί το βηματισμό της ελληνικής οικονομίας με σχετικά καλύτερες αποκλίσεις, καθώς η μείωση της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 9% έναντι 11,16% σε όλη την οικονομία.

Συγκεκριμένα, η απασχόληση στο εμπόριο έφτασε το δ΄τρίμηνο του 2011 στους 723.400 απασχολούμενους, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2002.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρή μείωση, το εμπόριο αναδεικνύεται και πάλι ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, με ενισχυμένα μάλιστα ποσοστά, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, αφού η απασχόληση σε αυτόν τον τομέα αντιπροσωπεύει πλέον το 18,4% της συνολικής απασχόλησης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τρίμηνου του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε σε απόλυτα αριθμό κατά 21.400 άτομα, ενώ σε όλο το 2011 το εμπόριο έχασε συνολικά 77.700 θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των εργοδοτών στο τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε κατά 4.500, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η μείωση ήταν 7.800. Οι μισθωτοί εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση, αφού αγγίζουν τους 21.800.

Η μόνη κατηγορία που διαφοροποιείται είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι παρουσιάζουν οριακή αύξηση. Το τελευταίο αυτό στοιχείο θα μπορούσε να ερμηνευτεί σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση της μισθωτής απασχόλησης δηλαδή, ως αλλαγή στην εσωτερική διάρθρωση της απασχόλησης.

Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι πολλοί εργοδότες μετατρέπονται σε αυτοαπασχολούμενους από τη μείωση του προσωπικού.

Τα τελευταία επιβεβαιώνονται και από πρόσφατες εξειδικευμένες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει, ότι ο Δείκτης προσδοκιών για τις προσλήψεις καταγράφεται αρνητικός και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας με τη μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης να αναμένεται να καταγραφεί στο τομέα του Εμπορίου, όπου ο Δείκτης της Έρευνας διαμορφώνεται στο -18%.

Πάντως, ενθαρρυντικό στοιχείο των ερευνών, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, είναι ότι το 68% των εργοδοτών σκοπεύουν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

«Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας και την κόπωση της απασχόλησης που παρατηρείται, σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο, ο αριθμός των εμπόρων που σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους το 2012, παραμένει ο μικρότερος σε σχέση με άλλους εργοδότες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κοκρίδης.

«Η διατήρηση θέσεων εργασίας είναι αποφασιστικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μπορέσουμε οι μικρομεσαίοι εργοδότες να επιβιώσουμε και να ανακάμψουμε ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» προσέθεσε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook