Την άσκηση ποινικής δίωξης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 27 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Proton Bank, για πέντε κακουργήματα, ζητεί με παραγγελία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόριος Πεπόνης.

Στο έγγραφό του, ο κ. Πεπόνης, αφού διαπιστώνει την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η παρουσία του κ. Λαυρεντιάδη στη χώρα μας, προκειμένου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ζητεί να απαγγελθούν κατηγορίες για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1608/1950, για υπεξαίρεση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1608/1950, για το σύνολο των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, για εγκληματική οργάνωση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι κατηγορίες αφορούν, εκτός από τον κ. Λαυρεντιάδη, έξι εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank και της επιτροπής πιστοδοτήσεων της τράπεζας, 15 ιδιοκτήτες εταιρειών που πήραν τα επίμαχα δάνεια και άλλους έξι ιδιώτες.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, αφού μελέτησε το πόρισμα για την υπόθεση που είχε συντάξει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος είχε διενεργήσει τη σχετική έρευνα, ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που φέρουν τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα για τις διαδικασίες με τις οποίες δόθηκαν τα επίμαχα δάνεια.

Όπως αναφέρει η παραγγελία του κ. Πεπόνη, δεν θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στα 51 εκατομμύρια ευρώ που επέστρεψε ο Λαυρεντιάδης στην Proton Bank τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, ενώ διαφωνεί και με την αρχειοθέτηση και του δανείου των 19,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων, που έχει ήδη αποπληρωθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook