Έντονη πολεμική έχει προκαλέσει στην Ισπανία ένας ιμάμης κατά του οποίου προσέφυγαν εισαγγελείς επειδή προέτρεψε τους συζύγους να ξυλοκοπούν τις «ανυπάκουες» γυναίκες τους. Οι άνδρες θα μπορούσαν να τιμωρούν τις «επαναστάτριες» συζύγους αρνούμενοι να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί τους, λέει ο μαροκινής καταγωγής Αμπντεσλάμ Λααρούσι. Αν αυτό δεν αποδώσει θα μπορούσαν να τις ξυλοκοπούν... διακριτικά.

«Μην χτυπάτε στο πρόσωπο ή τις κάνετε να ματώσουν» συμβουλεύει.

Αποσπάσματα από το συγκεκριμένο κήρυγμα που έγινε ενώπιον 1.500 πιστών σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, το Δεκέμβριο, επικαλούνται την Πέμπτη διάφορα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου.

Στα κηρύγματά του, ο ιμάμης επικρίνει επίσης τις γυναίκες που εργάζονται εκτός σπιτιού, έχουν δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ζητούν από τους συζύγους τους να κάνουν δουλειές στο σπίτι.

Η Αλίθια Σάντσες-Καμάτσο, ηγέτης στην Καταλονία του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι οι συμβουλές αυτές του ιμάμη είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν παραβίαση «των δημοκρατικών και συνταγματικών αξιών», όπως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο, οι μουσουλμάνες από την Τεράσα πήραν το μέρος του Λααρούσι. Όπως δηλώνουν σε δημοσίευμα, δεν αισθάνονται ότι ο ιμάμης κάνει διακρίσεις σε βάρος τους. Επίσης, σημειώνουν ότι ο ιμάμης δεν είπε ποτέ κάτι αρνητικό για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώσεις μουσουλμάνων αρνούνται επίσης ότι ο ιμάμης ευθύνεται με τις δηλώσεις του αυτές για υποκίνηση στη βία κατά των γυναικών.

Το 2004 ένας ιμάμης από την Φουενχιρόλα στη νότια Ισπανία καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών για παρόμοιες κατηγορίες.