Την προσοχή του στην Ισπανία στρέφει ο Όλι Ρεν, καλώντας τη Μαδρίτη να τηρήσει το στόχο για επάνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματός της στα όρια που έχει θέσει η ΕΕ έως στα τέλη του 2013, επισείοντας το φόβο κυρώσεων από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Η Ισπανία κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής της όσον αφορά τον προϋπολογισμό και είναι σε καλό δρόμο για την ανόρθωση των οικονομικών της.

» Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη πολύ εύθραυστη» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι το έλλειμμα του 2011 ήταν 8,51%, πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν συνέπεια να αναθεωρηθεί ο στόχος για το 2012, από το 4,4% στο 5,3%.

Ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, εκτός εάν η Ισπανία βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Ο Ρεν έκρινε πως η αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών στην ανακοίνωση ενός ελλείμματος για το 2012 μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισπανικές αρχές.

Τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή έφθασαν το 5,350%, πιο πάνω από το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 5,057%.

Υπενθυμίζεται ότι τα εργατικά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 29 Μαρτίου. Όπως συμβαίνει πάντοτε, κυβέρνηση και συνδικάτα συμφώνησαν για ένα «μίνιμουμ υπηρεσιών» στους πολίτες, το οποίο περιλαμβάνει το 20% των πτήσεων, αλλά και τη λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook