Τις ενστάσεις των δημάρχων της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας αντιμετώπισε σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συνάντηση που είχε με τους τοπικούς άρχοντες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων τις οποίες σχεδιάζει το υπουργείο με σκοπό τον περιορισμό του κόστους αλλά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα έθεσαν τους προβληματισμούς τους για το γεγονός ότι οι αλλαγές γίνονται βεβιασμένα και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί λειτουργικά θέματα και ζητήματα υποδομών με κυριότερο “αγκάθι” τη μεταφορά των μαθητών και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων προς του Δήμους για το σκοπό αυτό.

Σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης τόνισε: “Για να γίνουν οι αλλαγές αυτές χρειάζεται να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες ότι γίνονται για καλό. Πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και όχι μόνο τις ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι εν γένει στις συγχωνεύσεις αλλά τα θέματα εξετάζονται αποσπασματικά και αυτό το επεσήμανα και στη συνάντηση με την υπουργό\”.

“Nα μην πιαστούμε ξανά στα χέρια…”

Υπέρ της διαδικασίας των συγχωνεύσεων τάσσεται μιλώντας στο Flashnews.gr και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να λειτουργούν πια σχολεία με ελάχιστους μαθητές, μια πρακτική που θεωρείται πλέον ξεπερασμένη από τα πράγματα. Ωστόσο επισημαίνει και εκείνος τον κίνδυνο εντάσεων αν δεν πειστούν οι τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα των αλλαγών. “Στις προηγούμενες συγχωνεύσεις σχολείων, στις αρχές της δεκαετίας του 80, οι πρόεδροι των χωριών έφτασαν να πιαστούν στα χέρια διεκδικώντας σχολεία στον τόπο τους. Δε χρειάζεται να φτάσουμε εκεί, πρέπει να γίνει διάλογος πριν από κάθε αλλαγή\”.

Πάντως, η υπουργός αν και δεσμεύτηκε για εξαντλητικό διάλογο, τόνισε πως η σχετική απόφαση έχει ψηφιστεί από το 2005 και εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο συγχωνεύσεων.

Ένταση στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη της υπουργού με τους δημάρχους επικράτησε ένταση όταν ομάδα εκπαιδευτικών εισέβαλλε στην αίθουσα, άνοιξε πανό και φώναξε συνθήματα κατά των συγχωνεύσεων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή με αντεγκλήσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου, των δημάρχων και των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η ημερίδα να διακοπεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook