Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης κι ο αντιδήμαρχος Σταύρος Ξυλούρης, όπου είχαν συνάντηση με τον Υπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη. Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επιβεβλημένη ανάθεση μελέτης από το Υπουργείο για την κατασκευή φράγματος στον Ληθαίου ποταμό αλλά και το τι μέλει γενέσθαι με την χρηματοδότηση του έτερου φράγματος που αφορά το Δήμο, αυτό των Ασιτών-Πρινιά.

Παράλληλα επί τάπητος τέθηκαν το δίκτυο άρδευσης του υπό κατασκευή Φράγματος της Πλακιώτισσας, αλλά και οι μελέτες του Δήμου Γόρτυνας που θα χρηματοδοτηθούν μέσω των ΟΠΑΑΧ. Ο κ. Σχοιναράκης ενημέρωσε διεξοδικά τον Υπουργό για τις κινήσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για το φράγμα του Ληθαίου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να εκπονηθεί από το Υπουργείο η μελέτη και να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης στην γύρω περιοχή

«Σκοπό της επίσκεψής μας ήταν να ενημερώσουμε τον κ. Σκανδαλίδη για το Φράγμα του Ληθαίου και να του ζητήσουμε να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη της μελέτης και της κατασκευής του έργου στον προγραμματισμό του Υπουργείου. Τα αποτελέσματα της συνάντησης πρέπει να παραδεχτώ πως δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, το γεγονός ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη μελέτη, αφενός αποτελεί τροχοπέδη για την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου και αφετέρου θα επιφέρει μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό του.

Μας είπε πως θα κάνει ότι μπορεί ώστε να βρεθούν τουλάχιστον τα χρήματα για να ξεκινήσει σε πρώτη φάση η μελέτη, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί επί αυτού. Για το φράγμα Ασιτών-Πρινιά ο κ. Σκανδαλίδης μας αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς τα 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο.

Επίσης ζητήσαμε από τον Υπουργό να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για την κατασκευή του δικτύου άρδευσης του Φράγματος της Πλακιώτισσας κι όπως μας έκανε γνωστό έχουν ήδη προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος αναφερθήκαμε και στα έργα των ΟΠΑΑΧ που αφορούν το Δήμο και ζητήσαμε να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Το Φράγμα του Ληθαίου

Για την κατασκευή φράγματος στο Ληθαίο ποταμό συντάχθηκε προκαταρκτική Γεωτεχνική και εδαφομηχανική μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας το 1968. Η μελέτη αυτή προβλέπει φράγμα χωρητικότητας 9.500.000 κυβικών μέτρων. Η θέση του φράγματος επί του ποταμού προτείνεται σε απόσταση 1.500 μέτρων βοριοδυτικά του χωριού Άγιοι Δέκα του Δήμου Γόρτυνας και σε θέση 150 μέτρων ανατολικά του υπάρχοντος μικρού εκχειλιστή από σκυρόδεμα.

Στηριζόμενη σε αυτή την πρόταση η διεύθυνση δημοσίων έργων της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων συνέταξε προεκτίμηση αμοιβών μελετών και έκθεση προσέγγισης προϋπολογισμού για την κατασκευή του εν λόγω φράγματος. Το συνολικό κόστος για την σύνταξη πλήρους μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 1.530.000 ευρώ, το δε συνολικό κόστος όλων των υποέργων (κατασκευή, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις εσοδείας, Δ.Ε.Η., τεχνικός σύμβουλος) για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής θα αγγίξει τα 35.400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook