Συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εργατών της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου Alcoa σε κεντρική περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.

Όταν τριακόσιοι πενήντα εργάτες προσπάθησαν να πλησιάσουν στην έδρα του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, στην κεντρική οδό Via Veneto, άρχισαν συμπλοκές με την αστυνομία. Η Alcoa, με έδρα τη Σαρδηνία, έχει αγοραστεί από αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, η οποία έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να σταματήσει την παραγωγή αλουμινίου, κλείνοντας οριστικά το εργοστάσιό της στη Σαρδηνία, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Οι διαδηλωτές, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισαν ότι «το μόνο που ζητούν είναι να κρατήσουν τη δουλειά τους, σε μια περιοχή που διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ του υψηλότερου ποσοστού ανεργίας ολόκληρης της χώρας».

Η διέλευση των αυτοκινήτων έχει διακοπεί σε πολλές κύριες οδικές αρτηρίες της Ρώμης και οι εργάτες κάνουν γνωστό ότι επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαπραγμάτευση της εργοδοσίας με τους υπευθύνους του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κοράντο Πάσερα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της Alcoa και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το τελικό αποτέλεσμα, διότι ο τομέας αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίπτωση».

Η τιμή του αλουμινίου τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημείωσε πτώση 27%.

«Αν η διαπραγμάτευση δεν λήξει αισίως, η ένταση πρόκειται οπωσδήποτε να αυξηθεί» απαντούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που διαδηλώνουν στο κέντρο της «αιώνιας πόλης».