Εκατον ογδονταπέντε άτομα, των οποίων το συνολικό ποσό της οφειλής τους προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 694.602.909,58 ευρώ, συνελήφθησαν το χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως και 15.03.2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ενημερώνει επίσης ότι από τους 185 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι 70 συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 533.315.429,84 ευρώ. Στην περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), συνελήφθησαν 45 άτομα και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 97.524.004,97 ευρώ ενώ στην υπόλοιπη Επικράτεια, συνελήφθησαν συνολικά 70 άτομα και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 63.763.474,77 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Σκραφνάκη, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί και από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το πόσοι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου έχουν συλληφθεί, καθώς και το πόσοι από αυτούς έχουν αποδώσει στο κράτος τα χρήματα που χρωστούν.

Στις 2 Μαρτίου, είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, με υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, από την οποία προέκυπτε ότι με την αυτόφωρη διαδικασία προσαγωγής των οφειλετών του δημοσίου και κατ΄εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, είχαν έως τότε συλληφθεί 69 άτομα για χρέη στο ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωνε, επίσης, ότι σε 29 περιπτώσεις και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, οι οφειλέτες (κυρίως, ΦΠΑ) του δημοσίου κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωνε επίσης ότι «η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων θα γίνεται πλέον με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους από τρίτους ή τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξης φορολογικών αδικημάτων, σε οικονομικά δεδομένα όπως π.χ. δεδομένα δηλώσεων και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, με την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχων (ELENXIS)».


ethnos.gr