Η αποφυλάκιση όσων έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών είναι δυνατή αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα που του υποβλήθηκε.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης άνω των 5 ετών δεν αποφυλακίζονται.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ.Κανελλόπουλος στην υπ' αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 της ποινής

Εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών».

Προσθέτει ακόμη ότι «πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

 

in.gr