Τα τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα -και όχι μόνο- βοηθούν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις να χαλαρώσουν, ακόμη και να αναρρώσουν γρηγορότερα, υποστηρίζουν οι ερευνητές του John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η μουσική βοηθά τους ίδιους τους χειρουργούς να χαλαρώσουν και να αποδώσουν καλύτερα την ώρα της επέμβασης. Ωστόσο, νέες μελέτες έρχονται να δείξουν ότι η μουσική είναι εξίσου σημαντική και για τους ίδιους τους ασθενείς.

Οι γιατροί ανέλυσαν τα στοιχεία από 96 ασθενείς που υποβάλλονταν σε μικρές χειρουργικές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ εκείνοι της δεύτερης βρίσκονταν στο σύνηθες περιβάλλον του χειρουργείου, χωρίς μουσική υπόκρουση.

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων καταγραφόταν ο ρυθμός της αναπνοής των ασθενών, ενώ οι ειδικοί τούς ζητούσαν να εκτιμήσουν τον βαθμό της ανησυχίας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of the Royal College of Surgeons», όσοι άκουγαν μουσική είχαν κατά 29% χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα του άγχους, καθώς και μέσο όρο 11 αναπνοών το λεπτό συγκριτικά με τις 13 αναπνοές ανά λεπτό όσων ανήκαν στην ομάδα «χωρίς μουσική».

Οι χειρουργοί σχολίασαν ότι η μουσική αποσπούσε τους ασθενείς και ήταν καλοδεχούμενη. Τα μουσικά κομμάτια που επιλέχθηκαν ήταν κλασικά και μελωδικά π.χ. Μπετόβεν, Βιβάλντι και Σινάτρα. Ωστόσο, ο επικεφαλής των χειρουργών, πλαστικός χειρουργός, Halim Sadideen, δήλωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, για να διαπιστωθεί αν η χρήση μουσικής στο χειρουργείο θα πρέπει να παγιωθεί.

vita.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook