Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) είναι πιθανόν να αποφασίσει την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη ότι θα αυξηθεί προσωρινά στα 940 δισ. ευρώ η «δύναμη πυρός» του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης, αν και η Γερμανία εξακολουθεί να ευνοεί μία μικρότερη ενίσχυση του μηχανισμού.

Προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, να αυξήσει τη δύναμη πυρός των δύο ταμείων διάσωσής της στα 940 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι τώρα.

Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει, μόνο εάν κατά το διάστημα αυτό υπάρξει η ανάγκη για μία νέα διάσωση χώρας της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ενός από τα δύο ταμεία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο με προβλεπόμενους πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο έχει δυνατότητα δανεισμού 440 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200 δισ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι ο EFSF θα παραμείνει σε λειτουργία έως τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το EFSF θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του, επιπλέον των 500 δισ. ευρώ των νέων κεφαλαίων που θα μπορεί να διαθέτει ο ESM.

Με βάση ό,τι ισχύει έως τώρα, η δυνατότητα δανεισμού του ESM δεν μπορεί να υπερβαίνει, μαζί με τον δανεισμό από το EFSF, τα 500 δισ. ευρώ. Οποιαδήποτε νέα πακέτα χρηματοδοτικής βοήθειας μετά τον Ιούλιο θα καλύπτονται από τον ESM. Εάν αυτός δεν έχει επαρκή κεφάλαια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 240 δισ. ευρώ του EFSF, τα οποία δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί.

Σόιμπλε: 800 δισ. ευρώ

Αντίθετος στις προτάσεις για την ενίσχυση των πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης στο ένα τρις ευρώ, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στο προοίμιο του Eurogroup της Κοπεγχάγης

Mε τους πόρους που έχουν ήδη προβλεφθεί ή και χορηγηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας καθώς και τον νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ύψος του τείχους προστασίας θα φτάσει τα περίπου 800 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον δημοσιογράφων στην Κοπεγχάγη.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή λύση την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε από κοινού, προκειμένου να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς συγκεντρώνεται αυτό το ποσό, ο Β. Σόιμπλε εξήγησε πως πρόκειται για περίπου 50 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, πόρους που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, πόρους που μέχρι τώρα υπολόγιζε ο προσωρινός μηχανισμός EFSF για βοήθεια προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ, καθώς και τα προβλεπόμενα κεφάλαια του νέου μηχανισμού στήριξης ESM ύψους 500 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι πειστικό», σχολίασε και προσέθεσε ότι «δεν είναι λύση να δίνεις κάθε τόσο περισσότερα χρήματα» καθώς «είναι λάθος να περιορίζει κανείς την όλη συζήτηση, στο ύψος των τειχών προστασίας και όχι στην αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης».

Σήμερα, Παρασκευή, δήλωσε ότι «για να πείσουμε τις χρηματαγορές, πρέπει να κατανοήσουμε τη γλώσσα των χρηματαγορών. Και είναι πιο σημαντικό για τις χρηματαγορές να λύσουμε τα προβλήματά μας. Και προσπαθούμε να τα λύσουμε στα κράτη μέλη, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».

Η συζήτηση για ενίσχυση της δύναμης πυρός κατά 100 ή 200 δισ. ευρώ «οδηγεί μόνο σε νέες εικασίες και νέα αστάθεια. Και ευελπιστώ ότι αυτή η συζήτηση θα λήξει στη σημερινή σύνοδο. Και τότε θα μπορούμε να ασχοληθούμε με την ουσία και όχι με φήμες και εικασίες» σημείωσε.

«Είμαστε υπέρ της αύξησης. Η Ευρωζώνη αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για τη δύναμη πυρός. Θα πρέπει να εξετάσουμε τι μπορούν να απορροφήσουν οι χώρες όσον αφορά τους πόρους των ταμείων» σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ η Φινλανδός ομόλογός του ανέφερε ότι η χώρα της «είναι έτοιμη να ενισχύσει το ταμείο. Αλλά το ποσό των 940 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτό από την πλευρά μας, είναι πολύ μεγάλο και τώρα αναζητούμε το αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε εμείς και τα άλλα κράτη να δεχθούμε».

Τέλος, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τα 500 δισ. ευρώ για το τείχος προστασίας δεν είναι αρκετά. Ενώ τα 700 για τα δύο ταμεία, είναι κατά τη γνώμη μου, είναι επίσης πολύ μικρό ποσό. Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε σε 800 χθες βράδυ, δείχνει ότι μπαίνουμε σε μια καλή πορεία. Νομίζω ότι το 1 τρις είναι ένα σοβαρό τείχος προστασίας […] Το μέγιστο ποσό που θα συζητηθεί σήμερα θα είναι τα 940 δισ. ευρώ».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook