Ειδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 11 ανθρώπους για τον εμπρησμό επιβατικής αμαξοστοιχίας στο κρατίδιο της δυτικής Ινδίας, Γκουτζαράτ, το 2002, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 59 επιβάτες και προκάλεσε αιματηρές θρησκευτικές ταραχές.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 31 ανθρώπους, όλοι μουσουλμάνοι, με την κατηγορία της συνωμοσίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ αθώωσε άλλους 63 εξαιτίας της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Το τρένο μετέφερε πιστούς ινδουϊστές στο Γκουτζαράτ από την ιερή πόλη Αγιόντια στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές όταν δέχτηκε επίθεση κοντά στην πόλη Γκόντρα και εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα βαγόνι του.

Ινδουιστικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι η επίθεση ήταν μία καλά σχεδιασμένη συνωμοσία.

Ο δικαστής Π.Ρ Πατέλ ανακοίνωσε τη θανατική ποινή για τους 11 καταδικασθέντες, ενώ στους υπόλοιπους 20 που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο περιέγραψε νωρίτερα τους καταδικασθέντες ως έναν πυρήνα που συγκέντρωσε σχεδόν 1.000 ανθρώπους και χρησιμοποίησε περισσότερα από 100 λίτρα πετρελαίου για να πυρπολήσει το τρένο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NDTV.

Ο εμπρησμός του τρένου προκάλεσε θρησκευτικές ταραχές στο Γκουτζαράτ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, ως επι το πλείστον μουσουλμάνοι.

Οι καταδικασθέντες αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook