Με τις αιτήσεις, που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο μήνα, για υπαγωγή στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων να αγγίζουν τις 40.000, το σύνολο των αιτήσεων άγγιξε τις 299.118, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των αυθαιρέτων στη χώρα.

Ο αριθμός αυτός πάντως υπολείπεται σημαντικά από τη συντηρητικότερη εκτίμηση, η οποία αναφέρει πως υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο αυθαίρετα, ενώ εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση επέμενε στη φορολόγηση όσων αυθαιρέτων υπάγονταν στη ρύθμιση η όλη διαδικασία θα βρισκόταν στον αέρα, με τους ιδιοκτήτες να παγώνουν τη συμμετοχή τους ακόμα και αν είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση.

Τα μέχρι τώρα εισπραχθέντα έσοδα από τα παράβολα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Ναυτεμπορική, είναι της τάξεως των 402 εκατομμυρίων ευρώ και η εκτίμηση είναι πως αν όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις φθάσουν στο τελικό στάδιο τα συνολικά έσοδα θα είναι της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί πως από την πρώτη φάση της εφαρμογής του νόμου (με βάση τις αρχικές καταληκτικές ημερομηνίες έληγε στο τέλος του 2011) το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) υπολόγιζε πως θα έχει έσοδα περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το συνολικό αριθμό των αιτήσεων οι 118.075 είναι σε αρχική επεξεργασία, οι 49.146 σε αρχική υποβολή, οι 93.468 σε προσωρινή υποβολή και μόλις οι 38.429 σε ολοκληρωμένη υποβολή.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2012.

Η αντίστοιχη προθεσμία για την υποβολή του τεχνικού φακέλου, για τις υποβαλλόμενες, μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2012, αιτήσεις έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.