Εξαιρετικά δύσκολες παρέμειναν οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση τον Μάρτιο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται ραγδαία, οδηγώντας σε περαιτέρω ελάττωση του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 41,3 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας μικρή βελτίωση από το χαμηλό ρεκόρ των 37,7 μονάδων του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Παρέμεινε, ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης, αποδεικνύοντας την αδυναμία του μεταποιητικού τομέα.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 31ο συνεχή μήνα. Η ζήτηση ήταν εξασθενημένη, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν οι ανησυχίες για τις δυσκολίες πληρωμών. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν και πάλι περιορισμένες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, αν και με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις συνολικές νέες εργασίες.

«Χαρακτηριστικά του επιχειρησιακού κλίματος ήταν τα προβλήματα ρευστότητας και οι ανησυχίες σχετικά με τις δυσκολίες πληρωμών», είπε η Markit στην έρευνά της, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009, καθώς οι εταιρείες εξακολούθησαν να περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του φόρτου εργασίας. Ο περιορισμός των θέσεων εργασίας θα ήταν περισσότερο αισθητός αν ορισμένες εταιρείες δεν είχαν επιλέξει τις περικοπές στις ώρες εργασίας» επισημαίνεται.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 2011, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6,8%.

Η παραγωγή μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης του όγκου των πωλήσεων αλλά και των δυσκολιών στην εξασφάλιση πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

«Η ρευστότητα και η εξασφάλιση πιστώσεων από τους προμηθευτές παρέμειναν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τομέας, καθώς οι κατασκευαστές δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν προμήθειες από τους προμηθευτές ενώ ταυτόχρονα παρέμειναν επιφυλακτικοί όσον αφορά την παράδοση προϊόντων στους πελάτες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη λήψη πληρωμών» σχολίασε ο Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

«Καθώς οι ενδείξεις για βελτίωση της δυνατότητας εξασφάλισης πιστώσεων είναι λιγοστές και τα μέτρα λιτότητας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ζήτηση, παραμένει δύσκολο να προβλέψουμε αν ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας θα ανακάμψει από την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης πολύ σύντομα», ανέφερε.

Οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών, ενώ οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον όγκο νέων παραγγελιών μείωσαν τις τιμές χρέωσης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα τριών ετών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook